Bella, en robot i Diakonveien Omsorg+, hilser på besøkende.

Bella, en robot i Diakonveien Omsorg+, hilser på besøkende.

Diakonhjemmet imponerer europeisk gigant

Diakonie Deutschland, en av Europas største diakonal velferdsaktør, fikk et innblikk i noen av Diakonhjemmets arbeid med innovasjon og bærekraft.

Norsk teknologi og omsorg i førersetet

17 representanter fra Diakonie Deutschland fikk omvisning i flere av Diakonhjemmets virksomheter 21.-23. august.

Et høydepunkt var i Diakonveien Omsorg+ hvor deltakerne hilste på Bella, en serverings- og rydderobot. Bella har som oppgave å hjelpe beboere å rydde etter seg, som for eksempel mat, drikke, skitne tallerkener og kaffekopper. Den er også en stor avlastning for ansatte som da bruker mindre tid på rydding og mer tid på aktiviteter med beboere.

–Integrasjon av teknologi og omsorg er helt nødvendig i dag og i fremtiden, bemerket husvert i Diakonveien Omsorg+ Nikolett Lara Tasca. –Vi må teste nye måter å gjøre ting på og roboten Bella er en prøveordning.

Deltakerne var selvsagt opptatt av hvordan roboten ble tatt imot. – I begynnelsen var beboerne veldig skeptiske, men nå er den ikke lenger noe attraksjon, men noe som er der og skal fungere, avslutter Nikolett Lara Tasca.

En deltager ser på modellen på Informasjonssenteret til Diakonhjemmet hage.En deltager ser på modellen på Informasjonssenteret til Diakonhjemmet hage.

Krav til bærekraft

Bærekraftstrategier var et av temaene som vekket stor interesse. Introduksjonen om Diakonhjemmet hage, som kombinerer svært høye miljøambisjoner og en plan for å sikre bærekraftige velferdsløsninger, ble møtt med nysgjerrighet og begeistring.

De tyske deltakerne la spesielt merke til hvordan Diakonhjemmet jobber med å integrere bærekraft i ulike deler av driften. Oppbyggingen av en felles energisentral har blant annet som mål å bygge et helhetlig og bærekraftig energisystem for både eksisterende bygg og nye bygg i Diakonhjemmet hage.

En annen diakonal aktør og god samarbeidspartner, Blå Kors, presenterte organisasjonens arbeid med helhetlig bærekraft. Eiendomsdirektør Geir Reigstad oppsummerte en godt forankret plan med fire konkrete strategiske grep:

  • Redusere oppvarmingstemperaturen og øke kjøletemperaturen

  • Redusere bruken av varmt vann

  • Identifisere effektivitetsgevinster som kan oppnås ved holdningsjustering og bruk av elektriske enheter

  • Etablere energitiltak ved investering/utskifting av teknisk infrastruktur

Ingunn Moser, administrerende direktør i stiftelsen, deler om stiftelsens bærekrafts mål.Ingunn Moser, administrerende direktør i stiftelsen, deler om stiftelsens bærekrafts mål.

Besøket fra utlandet er en kilde til inspirasjon

Diakonie Deutschland er en paraplyorganisasjon for diakonale tjenester, sosiale institusjoner og veldedige organisasjoner i Tyskland. Organisasjonen har samlet sett 600 000 ansatte og 700 000 frivillige som yter tjenester til 10 000 000 brukere

– Det er interessant å se hvordan Diakonhjemmet jobber med sine rammevilkår for ideell drift samtidig med at stiftelsen, gjennom sine virksomheter, er veldig tett på praktiske løsninger, bemerket Maria Loheide, administrerende direktør i Diakonie Deutschland.

–Det er spennende og oppmuntrende at selv små organisasjoner i Europeisk sammenheng, kan bidra langt utover egne grenser, avsluttet Ingunn Moser, administrerende direktør i Diakonhjemmet.

Deltagere samler seg etter en inspirerende dag fylt med fellesskap.Deltagere samler seg etter en inspirerende dag fylt med fellesskap.