Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung og utvalgsleder Jan-Erik Støstad under pressekonferansen der skal ta imot delutredning 2 fra Avkommersialiseringsutvalget.

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung og utvalgsleder Jan-Erik Støstad under pressekonferansen der skal ta imot delutredning 2 fra Avkommersialiseringsutvalget.

– Ideell sektor er klar til å ta samfunnsansvar – gi oss handlingsrom

– Rapporten understreker behovet for en politikk og gode virkemidler for ideell sektor. Hovedrapporten fra «Avkommersialiseringsutvalget» støtter vårt behov for forutsigbarhet, tillit og handlingsrom. Det sier de fem ideelle stiftelsene Diakonhjemmet, Diakonova Haraldsplass, Signo, Kirkens Bymisjon og Blå Kors i en felles uttalelse.

Det offentlige utvalget har utredet hvordan Norge kan organisere de skattefinansierte velferdstjenestene. I en tid med økende behov for gode og stabile velferdstjenester i hele landet, er det interessant og viktig at utvalget tydeliggjør nødvendigheten av en egen strategi for å utvikle samarbeidet med ideelle.

– Dokumenterer at kommersielle og ideelle ikke har like vilkår

– Vi er fornøyde med at utvalget er tydelige på, og dokumenterer, at ideelle og kommersielle aktører ikke har like vilkår i dag. Derfor er vi glade for at utvalget sier tydelig i fra om at det er behov for en politikk som sikrer at ideelle aktører ikke blir utarmet. Vi, og alle i ideell sektor, er klare til å ta vår del av det samfunnsansvaret. I utviklingen av velferdssamfunnet trengs ideell sektor, men for at vi skal gjøre det er vi avhengig av tillit, handlingsrom og forutsigbarhet, sier Ingunn Moser, adm. direktør ved Diakonhjemmet.

– Uavhengig av hvor stor andelen kommersielle velferdsaktører skal være i fremtiden, så gir denne utredningen et godt grunnlag for politiske beslutninger som sikrer mer forutsigbarhet og handlingsrom på feltet.

De fem organisasjonene legger merke til at utvalget slår fast at anbudskonkurranser ikke er egnet til å få fram det ideelle særpreget, og er glade for at utvalget foreslår andre former for samarbeid og finansiering.

– Definisjonen av ideelle aktører må fastsettes i egen lov

Skal ideelle organisasjoner styrke mulighetene til å drive innovasjon og være en god samarbeidspartner til det offentlige, er det avgjørende at regjeringens kommende tiltak ikke innskrenker ideell sektors økonomiske handlingsrom.

– Dagens rapport bekrefter utfordringene i velferden, og utvalgslederen har lagt frem en vifte av virkemidler og verktøy som vil sikre fortsatt plass til ideelle velferdsaktører. Vi setter vår lit til at regjeringen nå bruker disse forslagene til å utmeisle en god politikk. Innspillsprosessen rundt utvalgets første delrapport er avsluttet, og vi mener at rapportens definisjon av ideelle aktører nå må fastsettes i en egen lov i denne stortingsperioden. Nå må regjeringen sikre tempoet i oppfølgingen av utvalgets ferske rapport for å skape forutsigbarhet for ideell sektor, sier Moser.