Delegasjonen fra den diakonale aktøren Evangelische Heimstiftung (EHS) har vært på studiebesøk hos Diakonhjemmet for å lære om norsk eldreomsorg og den norske modellen for helse- og omsorgstjenester. Her fra deres besøk på Sagenehjemmet. Foto: EHS

Delegasjonen fra den diakonale aktøren Evangelische Heimstiftung (EHS) har vært på studiebesøk hos Diakonhjemmet for å lære om norsk eldreomsorg og den norske modellen for helse- og omsorgstjenester. Her fra deres besøk på Sagenehjemmet. Foto: EHS

Planlegger utvekslingsprogram med stor tysk diakonal aktør

Fra høsten 2025 planlegges det et utvekslingssamarbeid mellom Fagskolen Diakonova og fagskolen til den tyske diakonale stiftelsen Evangelische Heimstiftung (EHS), en av de største diakonale aktørene innen eldreomsorg i Tyskland. Oppstarten på samarbeidet fant sted under et studiebesøk fra en delegasjon fra EHS på Diakonhjemmet i slutten av november.

Delegasjonen fra EHS kom til Diakohjemmet for å høre om hvordan eldreomsorgen i Norge er organisert, regulert og finansiert og om rollen til diakonale og ideelle aktører. De ønsket også å lære om hvordan de demografiske endringene og rekrutteringsutfordringene søkes håndtert, og hvordan omsorgstjenestene arbeider med bærekraft.

Gruppen på 15 ansatte var på studiereise gjennom EUs program for utdanningssamarbeid og utveksling, Erasmus+. Med seg i bagasjen hadde de et forslag til et utvekslingsprosjekt mellom EHS og Fagskolen Diakonova.

Mye til felles

Etter å ha blitt introdusert for hverandres organisasjoner, sammenheng og rammevilkår, var det mulig å vurdere om et utvekslingsprogram kunne være mulig. Underveis i det tre dager lange besøket ble de også kjent med hverandres verdier, mål for tjenestene, utfordringer og visjoner for fremtiden.

Under et besøk på Sagenehjemmet fikk de blant annet høre om Diakonhjemmet Omsorgs arbeid med velferdsteknologi i sykehjem og med nærmiljøutvikling. De fikk også en introduksjon til hvordan det arbeides med kompetanseutvikling innenfor demens og palliasjon, Sonasprogrammet, eksistensielle samtaler og mangfoldsledelse i sykehjemmene.

Betydningen av besøket

-Vi setter pris på å få knytte god kontakt og opprettet mulighet for samarbeid med en aktør som EHS, sier adm.dir. og forstander Ingunn Moser ved Diakonhjemmet. -For en diakonal stiftelse som Diakonhjemmet er et internasjonalt nettverk nyttig når man søker etter gode løsninger for utfordringer i helse- og omsorgssektoren. Selv om sammenhengene er ulike, er utfordringsbildet kjent og felles. Vi lærer mye av å forstå hvordan andre arbeider med å møte behovene og utfordringene, og hvilke modeller, strategier og virkemidler som kan benyttes. Det er viktig og nyttig å få et utenfrablikk på vår egen virksomhet, det inspirerer og fremmer kreativiteten i vårt eget utviklingsarbeid. Vi tror også at utveksling mellom ansatte og studenter gir verdifull kulturkompetanse og fremmer verdibevissthet og refleksjon.

På programmet stod også en introduksjon til og omvisning i Diakonveien Omsorg+.
Foto: Kirsten Syvertsen

Selv om EHS er en veldig mye større stiftelse enn Diakonhjemmet, de har 10.100 ansatte med over 14 000 brukere i 171 virksomheter, er det allikevel mye som er likt. HR-direktør ved EHS, Mirjam Weissert, sa at det er lærerikt å se med egne øyne hvordan tjenestene utøves andre steder, og ekstra nyttig når nivået i stiftelsene er sammenlignbare.

Planlegger utvekslingssamarbeid

Å etablere et utvekslingssamarbeid med utdanningsvirksomhetene innenfor Diakonhjemmet var også et mål for studieturen til Norge. For EHS vil det være et viktig rekrutteringstiltak og bidra til å anerkjenne og styrke kulturkompetansen i tjenestene.

Også rektor ved Fagskolen Diakonova, Gry Ulvedalen, ser positivt på mulighetene for et utvekslingsprogram. -Vi vil arbeide med å tilrettelegge for at en gruppe studenter fra et treårig helsestudium hos EHS kan komme til Oslo allerede i september 2025. Dette vil passe godt med våre utdanninger «Aktiv omsorg for personer med demens» og «Aktiv omsorg for eldre med helseutfordringer». Studentene vil få en unik mulighet til å delta i deler av den teoretiske utdanningen og samtidig få verdifull innsikt i praksis ved norske sykehjem, sier Ulvedalen. -Dette vil ikke bare styrke den faglige kompetanse, men også gi dem innsikt i norsk helse- og omsorgssektor.

Fra Fagskolen Diakonova vil ansatte etter hvert kunne få mulighet til å besøke EHS.

–Våre ansatte ser frem til å utveksle erfaringer og tilegne seg verdifull innsikt og kompetanse innen eldreomsorg, spesielt med fokus på demensomsorg. Dette vil styrke vår faglige kompetanse og bidra til verdifull kunnskapsutveksling, avslutter Ulvedalen.

HR-direktør ved EHS, Mirjam Weissert, rektor for Fagskolen Diakonova og Hanna Kaspar, rådgiver for europeisk sosialpolitikk ved EHS, snakket om hvordan en utveksling mellom Fagskolen Diakonova og EHS kan foregå.

  • Om Evangelische Heimstiftung

    Faktaboks:

    • Evangelische Heimstiftung (EHS) er en av de største diakonale aktørene og ett av de største enkeltforetakene innenfor eldreomsorg i Tyskland.
    • De har sine virksomheter i delstaten Würtemberg og har hovedsete i Stuttgart.
    • De har over 14 000 beboere og brukere, over 10 000 ansatte, driver om lag 100 stasjonære tjenestetilbud i tillegg til mobile tjenester til hjemmene, dagsentre og rehabiliteringssentre. Samlet sett driver de 171 virksomheter.