Boken belyser diakoniens praktiske virkelighet
Disse perspektivene lå også som bakteppe for kommentarene fra Tron Fagermoen, førstelektor i praktisk teologi ved MF vitenskapelige høyskole, Ingunn Lyngset Holme, daglig leder ved Kirkens ungdomsprosjekt (KUP) i Kristiansand, og Ragne Øybekk Sander, diakon 13–20, Ullensaker, som belyste den praktiske virkeligheten som diakonien operer innenfor.
– Kjells bok er en viktig bok fordi den på samme måte som teologifaget bidrar til å fylle tre ulike roller; å tolke, inspirere og forstyrre diakonal praksis. Boken vil forhåpentligvis danne grunnlag for flere mastergradsavhandlinger med empiriske prosjekter som «teologiserer» med utgangspunkt i praksis, sa Tron Fagermoen.
– KUP ønsker å være et hjem for ungdommer som er i sårbare situasjoner. Et hjem som skaper forandring og forvandling. I hverdagen bruker vi både det sosialfaglige språket og det teologiske språket. Boken inspirerer virkelig til innsats og er med på å tydeliggjøre fortellingen om hvordan vi møter ungdommene i KUP, sa Ingunn Lyngset Holme.
– I min hverdag som diakon 13-30 tilstreber jeg å møte ungdommene der de er i livet. Boken er en hjelp til å skape bro mellom teori og praksis og synliggjør på en veldig konkret måte at diakoni må være i utvikling, avslutter Ragne Øybekk Sander.
Takk for utrettelig innsats
Gjennom 30 år har Kjell undervist og forsket på diakonale temaer, utviklet faglige ressurser og lærebøker, vært opptatt av ledelse i diakonale institusjoner og veiledet nye generasjoner ledere. Han har en gjenkjennelig internasjonal, økumenisk og kontekstuell signatur og en omfattende produksjon. Hans teologiske og kirkepolitiske innsats for forståelsen av og rollen til diakoni som en integrert og vesensmessig del av det å være kirke, er betydelig.
– Boklanseringen viser at både teologi og praksis bidrar til å tolke, inspirere og forstyrre. Det er en gjensidig utveksling. En stor takk til Kjell for hans utrettelige og solide bidrag, avsluttet Ingunn Moser.