Vår strategi 2020-2030
Det norske Diakonhjems strategiplan for 2020–2030 definerer overordnete mål, strategier og veivalg for utviklingen av Diakonhjemmet med virksomheter.
Diakonhjemmet frem mot 2030 skal være
- en pådriver for bærekraft
- en tydelig og betydelig samfunnsaktør
- en magnet for samarbeidspartnere og et attraktivt arbeids- og studiested
Agenda 2030 gir ny anledning til å bekrefte bærekraftmålene som del av samfunnsoppdraget og som muligheter for nytenkning og nyskaping. Med sin historie og verdiprofil har Diakonhjemmet, i strategiperioden fram til 2030, et særlig ansvar for å realisere hele formålet og diakonidefinisjonen, vektlegge sammenheng og gjensidig avhengighet mellom de ulike dimensjonene i oppdraget, og knytte dette til bærekraft.
Visjonen, nyskaper i tjeneste for vår, neste forplikter Diakonhjemmet til målet om innovasjon for morgendagens omsorg og bærekraftige velferdsløsninger, byer og samfunn. Som arbeidsgiver skal Diakonhjemmet bidra til anstendig arbeid og verdiskaping, ansvarlig forbruk og produksjon og en miljøsatsing med høye ambisjoner for bærekraftig forvaltning og utvikling av eiendommer og infrastruktur.
Strategiene for å realisere målbildet er
- helhetlige løsninger
- samhandling og deling
- en tydelig verdiprofil
Det norske Diakonhjems strategiplan for 2020–2030
Målbilde for 2020–2030
- Diakonhjemmet er en pådriver for bærekraft
Diakonhjemmet bidrar til bærekraft i vid forstand gjennom nytenkning og nyskaping, med vekt på utprøving av helhetlige konsepter for morgendagens omsorg og velferd
- Diakonhjemmet er en tydelig og betydelig samfunnsaktør
Diakonhjemmet utvikler og leverer bærekraftige velferdstjenester innenfor helse, omsorg og utdanning
- Diakonhjemmet er en magnet
Diakonhjemmet tiltrekker seg medarbeidere, frivillige og samarbeidspartnere og er attraktiv som arbeidssted, studiested og samarbeidspartner lokalt, nasjonalt og internasjonalt.
Diakonhjemmet er en pådriver for bærekraft
Vår tids største utfordring er bærekraft i vid forstand. Bærekraft er definitivt et diakonalt anliggende og en del av samfunnsoppdraget, slik det kommer til uttrykk i Den norske kirkes definisjon av diakoni og Diakonhjemmets formål. Agenda 2030 gir ny anledning til å bekrefte bærekraftmålene som del av samfunnsoppdraget og som muligheter for nytenkning og nyskaping. Med sin historie og verdiprofil har Diakonhjemmet, i strategiperioden fram til 2030, et særlig ansvar for å realisere hele formålet og diakonidefinisjonen, vektlegge sammenheng og gjensidig avhengighet mellom de ulike dimensjonene i oppdraget, og knytte dette til bærekraft.
Som pioner, pådriver for og leverandør av velferdstjenester, med helse, omsorg og utdanning som kjernevirksomheter, bidrar Diakonhjemmet først og fremst til bærekraftmålene om god helse og god utdanning, og indirekte til målene om økt likestilling og deltakelse, mindre ulikhet og fattigdom.
Visjonen nyskaper i tjeneste for vår neste forplikter Diakonhjemmet til målet om innovasjon for morgendagens omsorg og bærekraftige velferdsløsninger, byer og samfunn. Som arbeidsgiver skal Diakonhjemmet bidra til anstendig arbeid og verdiskaping, ansvarlig forbruk og produksjon, og en miljøsatsing med høye ambisjoner for bærekraftig forvaltning og utvikling av eiendommer og infrastruktur.
Som trosbasert institusjon i det sivile samfunn, forplikter Diakonhjemmet seg til å bidra til målene om fred og rettferdighet, og samarbeid for å nå målene. Åpne, sterke og samarbeidende institusjoner, i det sivile, politiske og økonomiske liv, er forutsetninger for bærekraftige endringsprosesser. Som diakonal sivilsamfunnsaktør spiller Diakonhjemmet en viktig rolle for mangfold, inkludering og fellesskapsorientering, og for tillit, dialog og demokratiutvikling.
Diakonhjemmet er en tydelig og betydelig samfunnsaktør
Diakonhjemmet er en betydelig og pålitelig tjenesteleverandør, som er betydningsfull for menneskers liv og velferd gjennom tjenestene vi tilbyr og oppdragene vi påtar oss.
Diakonhjemmet har god drift og en bærekraftig økonomi med handlingsrom for utvikling, effektiv og ansvarlig forvaltning, konkurransedyktige strukturer og utstrakt tverrgående samarbeid mellom virksomhetene som kommer tjenestene og brukere til gode.
Diakonhjemmet bruker handlingsrommet til å utfordre og utvikle nye tjenester og tilbud, og er utprøvingsarena for helhetlige konsepter for morgendagens helse, omsorg og utdanning.
Diakonhjemmet er en tydelig, trosbasert samfunnsaktør med høy tillit og troverdighet som diakonal verdibærer og målbærer disse i det offentlige rom.
Diakonhjemmet er en magnet
Diakonhjemmet er et kraftsenter og fungerer som en magnet som tiltrekker seg og beholder medarbeidere, frivillige og samarbeidspartnere. Diakonhjemmet skal være et attraktivt sted, som folk ønsker tilknytning til og hvor samarbeidspartnere aktiverer og deler ressurser for felles mål.
Diakonhjemmet skal samarbeide aktivt om felles mål med offentlige og private aktører, kirker, trossamfunn og diakonale organisasjoner, frivillige organisasjoner og sosiale bevegelser, nasjonalt og internasjonalt.
Diakonhjemmet skal være kjent som inspirator, referansemiljø og sterkt kompetansemiljø i møte med morgendagens utfordringer.
Hovedstrategier og langsiktige veivalg
Helhetlige tilnærminger
Diakonhjemmet skal kjennetegnes ved at alle som søker seg til oss, møtes som hele mennesker. Alle har behov, ressurser og muligheter. Alle er del av meningsbærende sammenhenger. Diakonhjemmet skal vekke og dele helsefremmende ressurser i slike sammenhenger.
Diakonhjemmet skal preges av helhetlig tilnærming. Vi skal bruke mulighetene for synergier internt i organisasjonen, på tvers av fag, forskning og virksomheter. Vekst og nyskaping skal styrke eksisterende fagmiljøer og bidra til nye.
Diakonhjemmet videreutvikler anerkjente fagmiljøer og skaper nye gjennom å integrere utdanning, fagutvikling og forskning, og gjennom tverrfaglighet, verdibevissthet, kunnskapsbasert og reflektert praksis.
Samhandling og deling
Diakonhjemmet skal kjennetegnes ved at vi samhandler og deler med aktører i offentlig, privat, sivil og frivillig sektor, og ved gode nettverk lokalt, nasjonalt og internasjonalt.
Diakonhjemmet skal være kjent for kompetansemiljøer og faglig tilnærming som vektlegger samskaping og sosial innovasjon.
Diakonhjemmet skal bygge fleksibilitet, endringskapasitet og robusthet ved å se muligheter, skape synergier, bygge allianser og inngå innovative partnerskap.
Veivalg
Diakonhjemmet skal:
- Aktivt bygge nettverk, allianser og partnerskap og utvikle arenaer hvor fagfolk, forskere, studenter og brukere søker sammen og tiltrekker seg eksterne samarbeidspartnere
- Styrke faglig bærekraft gjennom synergier og deling, og ved å videreutvikle kompetanse, praksisnær og klinisk forskning og kunnskapsbasert praksis
- Styrke vår globale tilhørighet og partnerskap gjennom kirkelige og diakonale nettverk
Tydelig verdiprofil
Diakonhjemmet skal, gjennom verdibevissthet, kulturforståelse, livssynsåpenhet og samfunnsansvar, sette mennesker i utsatte og sårbare posisjoner i sentrum.
Diakonhjemmet skal aktivt arbeide for mangfold, inkludering og bærekraft.
Diakonhjemmet skal, gjennom sin tydelige verdiprofil og utfordrerrolle i samfunnet, styrke sin posisjon som ideell og trosbasert samfunnsaktør.
Viktige faktorer for å realisere strategien
Faktorer for realisering
- Engasjerte og kompetente medarbeidere
- Et attraktivt kompetanse- og arbeidsmiljø som rekrutterer godt nasjonalt og internasjonalt
- Et støttende arbeidsmiljø i en utviklingsperiode som krever mye av den enkelte medarbeider
- God ledelse og organisering
- Økonomi som gir rom for satsinger og utvikling
- God kommunikasjon og tillitsfulle relasjoner med samarbeidspartnere
- Omdømme som kvalitetsinstitusjon
Delstrategi for eiendom 2020-2030
Eiendomsstrategi Det norske Diakonhjem 2020 – 2030
Eiendomsstrategien favner all eiendomsbesittelse, -utvikling og -forvaltning innenfor Det norske Diakonhjem.
På den historiske eiendommen på Steinerud og på andre eiendommer og tjenestesteder, formålsbygg for tjenester/tilbud innenfor kjernevirksomheten og næringslokaler og boliger for utleie eller salg til privatmarkeder, og for virksomhet i regi av egne datterselskaper og andre oppdragsgivere og samarbeidspartnere.
Delstrategi for kommunikasjon og samfunnskontakt 2022-25
Strategi for kommunikasjon og samfunnskontakt 2022-25
Strategi for kommunikasjon og samfunnskontakt (K&S strategi) er ett av flere virkemidler for å realisere Diakonhjemmets strategiplan for 2020-2030.
Strategien for kommunikasjon og samfunnskontakt kan leses i sin helhet her