20 spanske ledere innen sykehjem og eldreomsorg i hagen på Sagenehjemmet

20 spanske ledere innen sykehjem og eldreomsorg i hagen på Sagenehjemmet

Spanske ledere ønsker å lære mer om norsk eldreomsorg

Verdighet og åpne sykehjem ble et hett diskusjonstema da Sagenehjemmet fikk besøk fra Spania. Gruppen er på reise for å lære mer om europeiske og særlig nordiske sykehjem, og ulike boformer for eldre.

De hadde valgt ut Sagenehjemmet på bakgrunn av omsorgsfilosofi, bomiljø og aktiviteter, men var også generelt interessert i hvordan ideelle organisasjoner i Norge bidrar til innovasjon og tjenesteutvikling i eldreomsorgen.

Gruppen hadde også med seg arkitekt for å få inspirasjon til hvordan spanske sykehjem/boliger kunne omprioriteres areal slik at beboerne fikk personlige enkeltrom og mer hjemmekoselige fellesarealer i stedet for å dele rom å ha store upersonlige fellesrom.

De ønsket å se gode eksempler, dele erfaringer og få inspirasjon fra ulike prosjekter på behandling, mat og måltider, meningsfulle aktiviteter, og ikke minst fra de vakre, koselige og inspirerende miljøer i omsorgsboliger og hager.

Åpent sykehjem

På Sagenehjemmet ble de tatt imot av daglig leder Nina Martinussen og avdelingslederne Vigdis Tanke og Marianne Bendixen. Gjestene ble vist rundt og fikk et innblikk i hvordan verdier som verdighet og respekt ligger til grunn både for hvordan Sagenehjemmet ser ut og hvordan personalet jobber. Særlig diskusjon ble det rundt åpne sykehjem. I Spania er sykehjemmene lukkede institusjoner hvor dørene vanligvis er låst.