En av hensiktene med å føre journal er å sikre at pasienter mottar forsvarlige helsetjenester samtidig som pasienter og brukere har rett til å ha en journal og innsyn i hva som står skrevet i den. Norske helsemyndigheter beskriver derimot feil, svikt og mangler i helsetjenester som uønsket variasjon, noe som viser at pasienter og brukere får helsehjelpen som ikke følger anbefalte standarder (Stubberud, 2018, s. 11).
Med bakgrunn i Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helsetjenestene (2016) har VID (2023) valgt å legge et kvalitetsforbedringsprosjekt til ledelsespraksis i emnet BASP3010 Sykepleiefaglig ledelse og innovasjon i et samfunn i endring i tredje studieår. For å nå målene i emneplanen skal tredjeårsstudentene gjennomføre et kvalitetsforbedringsprosjekt på, i samarbeid med praksisstedet. Diakonhjemmet Omsorg og VID har dermed en mulighet til å utnytte denne muligheten til å styre og samordne kvalitetsforbedringsprosjektene sine med vekt på studentenes læring og sykehjemmenes behov for kvalitetsforbedring.
Drange (2015) understreker viktigheten av at utdanningene sikrer at sykepleierstudentene tilegner seg kunnskap og ferdigheter i å dokumentere sykepleie så likt som mulig med yrkespraksis. Helsedirektoratet (2018) anbefaler at pasienten har en helhetlig palliativ plan som oppdateres når livets sluttfase nærmer seg.
Hvordan kan VID’s sykepleierstudenter, i samarbeid med ansatte ved Diakonhjemmet Omsorg bidra til bedre dokumentasjonen av sykepleie i livets sluttfase?
Fokusgruppeintervju med studenter og ansatte om deres erfaringer med å delta i felles kvalitetsutviklingsprosjekt om dokumentasjon.
Det er ønskelig å skrive forskningsartikkel sammen for å presentere erfaringer fra samarbeidsprosjektet.