Biskopen hilser på eldre bekjente i Diakonveien Omsorg+. Foto: Nicolas Tourrenc

Biskopen hilser på eldre bekjente i Diakonveien Omsorg+. Foto: Nicolas Tourrenc

En uke på en dag! Slik ble Oslo biskops visitas

4. september 2024 blir husket. Biskop Kari Veiteberg var med på den aller første liturgiske samlingen i vår splitter ny sykehuskirke. Anledningen var hennes visitas hos Diakonhjemmet-familien.

Bispevisitasen ble innledet med morgenbønn i det nye kirkerommet i Diakonhjemmet sykehus sitt nye fløy. Foto: Nicolas Tourrenc

Uvanlig feltarbeid – et dypdykk i Diakonhjemmets egenart

De mange møtene denne dagen utgjorde biskopens feltarbeid. Det bestod hovedsakelig av samtaler, refleksjoner, presentasjoner med aktørene i våre institusjoner innenfor et stort vifte av tjenester. Vi behandler, underviser og forsker.

Diakonhjemmet drifter og utvikler omfattende tjenestetilbud innenfor helse, omsorg, utdanning og forskning. Vi møter de samme kvalitetskravene som stat, kommune og det offentlige forventer.

– Arkitekter og byplanleggere er opptatt av både byggenes kvaliteter og livet mellom byggene. På samme måte er vi ved Diakonhjemmet opptatt av å både levere med høy kvalitet, og å tydeliggjøre vår merverdi og egenart. Det var akkurat dette som skinte gjennom dagen, kommenterer en entusiastisk administrerende direktør og forstander Ingunn Moser.

Administrerende direktør og forstander Ingunn Moser viser biskopen et kart på Informasjonssenteret til Diakonhjemmet hage. Foto: Nicolas Tourrenc

Et glimt av noen møter

Det er hele Diakonhjemmet-familien som delte mye med biskopen og hennes følge i går. Men ikke mindre viktig, har vi også delt med og speilet hverandre.

Det ble lagt til rette for å løfte spørsmål og ulike temaer som det ikke nødvendigvis er rom til i hverdagen. Biskopen og hennes følge fikk presentert fortellinger og eksempler som er med på å fargelegge hvem vi er, hva vi gjør, og hvordan vi gjør det.

  • Med VID diskuterte vi hvordan vi tematiserer diakoni gjennom bl.a. erfaringsmessig kunnskapsutvikling, forskning og utforming av våre profilemner.

  • Representanter fra Diakonifaglig råd satte ord på arbeidet med blant annet utforskning av ulike former for spiritualitet som løfter mangfold i tro og livssyn.

  • På Diakonveien Omsorg+ møtte biskopen eldre kjente, beboere og frivillige til lunsj.

  • Samtalen med ledelsen i Diakonhjemmet Omsorg handlet om de nødvendige og kontinuerlige refleksjoner rundt mangfold i beboer- og ansattgruppen, og ikke minst de etiske refleksjoner som springer ut av beboernes kortere levetid i våre institusjoner.

  • På informasjonssenteret for Diakonhjemmet hage ble biskopen presentert for vårt store byutviklingsprosjekt. Der fikk hun også et nært og koselig møte med 5 barn fra Diakonhjemmets Borgenveien barnehage, som hadde tegnet og illustrert biskopens arbeid.

– Gjennom denne intense “speed-datingen" mellom biskopen, ansatte og virksomhetene satte vi ord på og formidlet det viktige diakonale arbeidet vi driver med. Samtidig ble vi bevisste vår egen praksis og verdiene vi bygger på, fortsatt Ingunn Moser.

Imponert biskop vil gjerne følge opp

Diakonhjemmet tematiserer livssyn i vår tid og bringer inn i kirken en sterk faglig dimensjon, kommenterte biskopen entusiastisk.

  • Jeg er opptatt av hvordan flere kan få del i kunnskapen, fagutviklingen, forskningen og arbeidsmåtene jeg ble kjent med. Diakonhjemmet bidrar til praksisutvikling med sin sterke akademiske kompetanse og sine utøvende tjenester. Dere skal få en visitasrapport fra meg, som trolig vil inneholde spennende utfordringer å jobbe med.

  • En stor takk til alle som har bidratt til å gjøre visitasen til en så meningsfull dag med mange gode øyeblikk, avsluttet Kari Veiteberg.

Barn fra Borgenveien barnehage overrekker tegninger til biskopen. Foto: Nicolas Tourrenc