Signerte helstidskulturerklæring. Fra venstre Benjamin Endré Larsen (HR-direktør), Sally Njie (Fagforbundet), Gry-Elisabeth Kleivstul Akre (Norsk Sykepleierforbund), Tove Kreppen Jørgensen (administrerende direktør Diakonhjemmet Omsorg).

Signerte helstidskulturerklæring. Fra venstre Benjamin Endré Larsen (HR-direktør), Sally Njie (Fagforbundet), Gry-Elisabeth Kleivstul Akre (Norsk Sykepleierforbund), Tove Kreppen Jørgensen (administrerende direktør Diakonhjemmet Omsorg).

Signerte erklæring om heltidskultur

Diakonhjemmet Omsorg bestemte seg i fjor høst for å gå i gang med et heltidskulturprosjekt.

—Dette handler om kvaliteten vi kan tilby beboerne våre, sier HR-direktør Benjamin Endré Larsen.

Et ønske om å redusere omfanget av deltidsarbeid har endt opp i en erklæring om å arbeide for en heltidskultur. Erklæringen ble signert av Diakonhjemmet Omsorg, Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund i august.

Årsturnus og heltidsstillinger

En årsturnus kan være et godt virkemiddel for å få frem flere heltidsstillinger. Ved å undertegne erklæringen har partene forpliktet seg til å arbeide for å redusere omfanget av deltidsarbeid, og å utvikle en kultur for heltid i Diakohjemmet Omsorg. Hovedmålet for en heltidskultur er at flest mulig får 100 % stillinger, heter det i erklæringen. Håpet i Diakonhjemmet Omsorg er at så mange som mulig av avdelingene på sykehjemmene tar i bruk årsturnus fra 1.januar 2025.

Først ut i Virke-området

Tidligere har kommunesektoren sentralt inngått en erklæring om heltidsarbeid med KS og de store arbeidstakerorganisasjonene, men det har ikke eksistert en tilsvarende erklæring for Virke-området. —Vi burde også ha en slik ordning, fortsetter HR-direktøren, for det er viktig å vise at dette er noe partene samarbeider om. Arbeidet med dette har gått fort. Vi har forpliktet oss til en arbeidsmetodikk hvor vi skal bygge og vedlikeholde kompetanse på bemanningsledelse.

Partene samarbeider

Alle tre parter i tillegg til lederne, lokale og sentrale verneombud og tillitsvalgte, er representert i styrings -og prosjektgruppen og i lokale grupper på tjenestestedet. Disse er enige om at arbeidsmetodikken gjennom prosjektet innarbeides som en del av virksomhetenes ordinære drift og medvirkningsarbeid. Hovedelementene i metoden som skal brukes er en trinnvis prosess for turnusarbeid med bevisstgjøring, kartlegging, planlegging, implementering og evaluering.

—Partsamarbeidet er veldig viktig for at vi skal få gjort nødvendig endringer slik beboerne får god kvalitet på tjenestene i fremtiden. Vi merker allerede at vi har en vanskeligere bemanningssituasjon enn for bare få år siden, og da er heltidskulturarbeid et veldig viktig virkemiddel for å gjøre noe med det, avslutter Benjamin Endré Larsen.