Bærekraft i Diakonhjemmet stiftelse
Diakonhjemmet stiftelse (morselskapet) arbeider systematisk med å redusere fotavtrykket på det ytre miljø basert på miljøledelsessystemene ISO 14001, Miljøfyrtårn og BREEAM.
Diakonhjemmet stiftelse er medlem av Næring for klima i Oslo og Grønn Byggallianse, har tilsluttet seg De 10 strakstiltakene for eiendomsbransjen og har signert Skift – næringslivets klimaledere – sitt opprop for økt CO2-avgift.
Bærekraftprinsipper i vår eiendomsstrategi
Diakonhjemmets eiendomsstrategi ble vedtatt i 2021. Strategien inneholder blant annet ulike prinsipper som understøtter ambisjonen om bærekraft. Blant disse er:
- Miljøsatsing skal vektlegges i forhold til arealbruk og materialbruk.
- Tilgjengelighet via offentlig kommunikasjon og tilrettelegging for bruk av sykkel og annen miljøvennlig transport skal vektlegges.
- Alle områder skal oppfylle krav til universell utforming. Etiske og sosiale krav skal stilles til alle hovedentreprenører og underleverandører for å hindre sosial dumping og bidra til et inkluderende arbeidsliv.
Miljøfyrtårn
Stiftelsens virksomhet er sertifisert Miljøfyrtårn og det jobbes aktivt med å forbedre grunnlaget for rapportering. Som en del av dette arbeidet er det etablert en bærekraftsgruppe, som gjennomgår miljøaspekter og prioriterer klima- og miljøtiltak.
Det pågår for tiden blant annet en omfattende kartlegging av miljøaspektene for energi og avfall.
Her kan du lese Miljøfyrtårnrapport 2023. (LENKE)
Tiltak vi arbeider med nå
Vi har en rekke tiltak vi arbeider med å få på plass. Her er noen sentrale felt vi jobber med:
- Systematisk ENØK-arbeid. Vi er i gang, men skal arbeide fram et godt system og en langtidsplan.
- Måling av energi-forbruk i våre bygningen. Vi er i gang på noen bygninger, og skal utarbeide en helhetlig plan for å kunne rapportere årlig på total energibruk.
- Utskifting av fremmede arter og trær på vår eiendom. Utarbeide en 5-10 årsplan for å bli kvitt ønskede arter.
Bærekraft i VID vitenskapelige høgskole
I VID jobbes det for å utvikle en helhetlig miljøledelse, der alle enhetene har som mål å kontinuerlig redusere sine lokale miljøpåvirkninger i samsvar med virksomhetens overordnede miljømål.
VID arbeider systematisk med å redusere klimaavtrykket gjennom avfallshåndtering, arealutnyttelse, innkjøp, energiforbruk, energiproduksjon, flyreiser inn- og utland, bærekraft i utdanningene og forskning.
Miljøstipend og grønn reisepolicy
VID oppfordrer ansatte og studenter til å velge miljøvennlig transport så langt det lar seg gjøre. Planlegger man en reise til utlandet kan man søke på et Miljøstipend for studenter eller et Miljøstipend for ansatte, som hjelper til å dekke reisekostnader for miljøvennlig reise. Her finner du også en klima-kalkulator (ekstern lenke) for å beregne klimautslipp ved ulike transportalternativ.
Miljøkrav ved utvikling av campus
VID har prioritert miljøhensyn i utviklingen av campusene. Høgskolen har særlig prioritert gjenbruk av lokaler, møbler og annet inventar, og for delene som har krevd nybygg, har det blitt stilt høye krav til miljøstandarder.
Miljørapportering
Fra og med regnskapsåret 2024 vil EUs bærekraftsdirektiv, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), bli del av norsk lov. Målet er at bærekraftsinformasjonen skal ha samme kvalitet som finansiell rapportering.
Administrasjonen forbereder seg på å kunne rapportere på virksomhetens arbeid med bærekraft, som for VIDs del vil gjelde for regnskapsåret 2025. Målet er å ha retningslinjer for VIDs arbeid med bærekraft, KPI, måltall, roller, ansvar og kompetanse på plass i løpet av 2024.
Miljøfyrtårn
VID er Miljøfyrtårn-sertifisert, og alle studiestedene er forpliktet til å jobbe kontinuerlig med å forbedre sine miljøprestasjoner. Status på miljøarbeidet skal dokumenteres i en årlig klima- og miljørapport innen 1. april hvert år.
Miljørapporter
De enkelte campus leverer sine årlige miljøfyrtårn-rapporter. Her kan du blant annet se statistikk for energiforbruk, antall tjenestereiser, klimagassutslipp for flyreiser, avfallsmengder, papirforbruk etc.
VID Bergen miljørapport 2023
VID Oslo miljørapport 2023
VID Stavanger miljørapport 2023
VID Tromsø miljørapport 2023
Bærekraft i Diakonhjemmet sykehus
Sykehusets miljøpolicy skal støtte opp under Det norske Diakonhjems arbeid med å være en pådriver for bærekraft. Sykehuset jobber med miljø og klima som M-en i HMS-arbeidet. Vi deltar i det regionale og nasjonale klima- og miljøsamarbeidet sammen med de offentlige helseforetakene.
På handlingsplanen har sykehuset fastsatt følgende miljømål:
- Redusere avfallsmengden
- Øke kildesortering
- Øke andel rengjøringsprodukter med miljømerking
- Følge opp arbeid med de nasjonale klima- og miljømålene for spesialisthelsetjenesten.
Her er noen konkrete tiltak vi jobber med.
Begrense utslipp av kjemikalier
Målet er å redusere forurensing og begrense utslipp av farlige kjemikalier. Sykehuset har strenge retningslinjer for avfallshåndtering av kjemikalier og legemidler, og vi har jevnlig interne revisjoner av dette.
Sykehuset er også representert i den regionale samarbeidsgruppen Grønn Kjemi, som jobber med substitusjon av miljø- og helseskadelige kjemikalier ved helseforetakene i HSØ.
Resirkulere restvarme – felles energisentral
Sykehuset og stiftelsen samarbeider om å sikre bærekraftig energikilder. I 2019 ble det boret brønner for jordvarme, og denne brønnparken skal utvides. Sykehuset dumper overskuddsvarme ned i brønnene, og fjernvarmebehovet reduseres. Sykehuset skal også resirkulere restvarme fra ventilasjonssystemet og benytte dette til oppvarming. Dette prosjektet har ført til en sterk reduksjon i klimafotavtrykket vårt.
Redusere forbruk
Forbruk er identifisert som det største fotavtrykket til det norske helsevesenet. Sykehusets avdelinger identifiserer selv hvor de kan redusere forbruk, og jobber lokalt med å følge opp dette målet. Eksempler er å redusere forbruk av energi, bredspektret antibiotika og engangsartikler på kontorer.
Grønn kongress
Hvert år arrangeres Grønn kongress – revmatologi, der viktig kunnskap fra internasjonale konferanser formidles lokalt. Dette reduserer reisevirksomheten. Det lokale arrangementet gjennomføres med minimalt klimaavtrykk og arrangementet setter miljø og klima på agendaen gjennom formidling av forskning på området.
Ledelsessystemer for miljø
ISO 14001. Denne internasjonale standarden bidrar med systemer for å redusere organisasjonens negative effekt på miljøet. Dette omfatter energiforbruk, håndtering av avfall, etterlevelse av miljøkrav og reguleringer, leverandørkrav og ressursplanlegging.
Bærekraft i Diakonhjemmet Omsorg
Diakonhjemmet Omsorg er sertifisert som Miljøfyrtårn. Miljøfyrtårn er en nasjonal miljøsertifiseringsordning, opprettet i 2003, i dag med over 8000 medlemmer innen det offentlige, private kommersielle og ideelle sektor.
Hvert år utarbeider vi en klima- og miljørapport som leveres til Stiftelsen Miljøfyrtårn, og hvert tredje år må vi resertifiseres. Sertifikatet er anerkjent av myndighetene ved offentlige innkjøp og kreves i stadig større grad f.eks. i anbudskonkurranser.
- Ammerudlunden sykehjem er sertifisert som Miljøfyrtårn og fikk sitt diplom 31. mai 2022.
- Sagenehjemmet er sertifisert som Miljøfyrtårn og fikk sitt diplom 28. april 2022.
- Diakonveien Omsorg+ er sertifisert som Miljøfyrtårn og fikk sitt diplom 30. mars 2022.
- Borgenveien barnehage er sertifisert som Miljøfyrtårn
- Steinerud barnehage er sertifisert som Miljøfyrtårn.
Barnehagene har i sitt miljøarbeid satt opp noen egne mål:
- Redusere matsvinn.
- Ta hensyn til miljøspørsmål ved innkjøp.
- Ha god avfallshåndtering.
- Reduseres energibruken.
- Ta vare på de menneskelige ressursene hos barn, foreldre og personale.
Bærekraft i Diakonhjemmet hage
De siste årene har stiftelsen hatt et særlig fokus på utvikling av planverk for å sikre en bærekraftig utvikling av det regulerte utbyggingsområdet (S- 5083) Diakonhjemmet hage, som utgjør 1/3 av eiendommen på 130 mål.
Diakonhjemmet hage skal bidra til at Diakonhjemmet og våre virksomheter kan utvikle nye tjenester og aktiviteter innenfor helse, omsorg, utdanning og forskning. Målet er å sikre bærekraftige velferdsløsninger for framtiden.
Her kan du lese mer om de ulike utviklingsprosjektene i Diakonhjemmet hage.
BREEAM-sertifisering
Diakonhjemmet hage har svært høye miljøambisjoner. I tillegg til streng håndheving av gjeldende myndighetspålagte miljøkrav skal det regulerte utbyggingsområdet (S- 5083) sertifiseres etter BREEAM Communities med ambisjon om å nå nivå Outstanding. Første fase i sertifiseringen er godkjent, og fase to er sendt til godkjenning og vil være ferdig evaluert høsten 2024.
Videre skal de enkelte bygg sertifiseres etter BREEAM NOR på nivå Excellent eller Outstanding.
Diakonhjemmet Omsorg+ var første byggetrinn i Diakonhjemmet hage, og er nå under sertifisering iht. BREEAM-In-use.
Felles energisentral
Diakonhjemmet Energisentral er en felles energisentral for virksomhetene og eiendommene på Steinerud som reduserer netto forbruk av vannbåren energi med over 40 %. Anlegget leverer både varme og kjøling fra overskuddsvarme fra sykehuset, og utendørs luft- og brønnpark.
Felles miljøstasjon
Diakonhjemmet hage vil få et prosessanlegg/vakumanlegg som samler og sorterer avfall fra omkringliggende bygninger på vår eiendom.
Master utomhusplan sikrer helhet
Formålet med Masterplan utomhus er å skape en helhetlig plan for utvikling av vår eiendom som er i tråd med Diakonhjemmets visjon og verdisyn. Et viktig mål er å verne om de fysiske verdiene i området, hvorav naturverdiene og økologien er av særlig betydning. Uteområdene skal tilrettelegges slik at sosiale verdier som nestekjærlighet og inkluderende felleskap styrkes. Det innebærer også å skape rom for ulik bruk, fra aktive byrom til lekeområder, og stille rom der man finner ro.
Utomhusplanen skal ta høyde for de mange behov tilhørende ulike brukergrupper nå og i fremtiden og sørge for et harmonisert estetisk uttrykk på tvers av de ulike utbyggingsområdene.
Her kan du lese vår Master utomhusplan