Og i Europa styrker nå Eurodiaconia (paraplyorganisasjonen for diakonale aktører) arbeidet for å få til en Social Green Deal som vil sikre sosial rettferdighet sammen med miljøtiltak.
Når kamp for rettferdighet og vern om skaperverket er rettesnor for diakonalt arbeid, må vi spørre:
- Hvordan går miljøkamp og sosial rettferdighet sammen i vårt daglige arbeid?
- Hvordan kan vi gi helse-, omsorgs- og velferdstjenester som ikke belaster miljøet?
- Har vi planer for å kutte egne klimautslipp?
- Hvordan kan vi endre livsførsel og samtidig øke livskvalitet?
- Fremmer synet på mennesket som forvalter av skaperverket, et bærekraftig miljø?
Gjennom foredrag og samtaler vil vi få utvidet våre tanker, perspektiver og oppfatninger fra gode eksempler og ferske initiativ som belyser temaet «grønn diakoni». I lunsjpausen inviterer vi til en liten pilegrimsvandring i vår flotte og grønne tomt på Diakonhjemmet.
Opptak fra konferansen
Åpningsinnlegg
- Ansvaret for vårt fotavtrykk, Ingunn Moser, adm.dir./forstander, Stiftelsen Diakonhjemmet
Mennesket i skaperverket. Refleksjoner rundt en etikk for bærekraft
- Innledning, Jan-Olav Henriksen, professor i systematisk teologi, MF vitenskapelige høgskole
- Innledning, Knut Ivar Bjørlykhaug, førsteamanuensis ved fakultet for helsefag, VID vitenskapelige høgskole
- Innledning, Edel Gervin, diakon, Bragernes menighet i Drammen
- Panelsamtale med alle innlederne
Hvordan går miljøkamp og sosial rettferdighet sammen i vårt daglige arbeid - internasjonalt, nasjonalt og lokalt?
- Innledning, Heather Roy, Secretary General, Eurodiaconia
- Innledning, Kjersti Grosvold Maudal, høgskolelektor ved fakultet for sosialvitenskap, VID vitenskapelige høgskole
- Innledning, Tale Hungnes, utenlandssjef, Caritas Norge.
- Panelsamtale med alle innlederne
Påvirkning på helse
I forbindelse med workshopen «Å bite seg i halen – Hvordan påvirker menneskeskapte klimaendringer helsen vår?» ved Erik Sveberg Dietrichs forfatter og overlege ved Senter for psykofarmakologi, Diakonhjemmet sykehus kan du finne mer informasjon i podkasten «Gal medisin» som utgis av Senteret.
Program 24.april
Tid | Innhold |
---|---|
08.00 | Frokost Studentkafeen, Diakonveien 14. Selve programmet starter kl. 09.00 i Auditoriet i Diakonveien 18 |
09.00 | Ansvaret for vårt fotavtrykk Åpning ved Ingunn Moser, adm.dir./forstander, Stiftelsen Diakonhjemmet Konferansier og moderator for dagen er artist, skribent og programleder Asta Busingye Lydersen. |
09.10 | Mennesket i skaperverket. Refleksjoner rundt en etikk for bærekraft Tenk sammen med oss om vårt forhold til skaperverket og hvordan vi kan utvikle etikk som fremmer bærekraft. Bli med å reflektere over våre handlinger og vårt ansvar for en større helhet, med mål om å skape en mer bærekraftig fremtid for oss selv og kommende generasjoner. Innleder Jan-Olav Henriksen, professor i systematisk teologi, MF vitenskapelige høgskole, i samtale med Knut Ivar Bjørlykhaug, førsteamanuensis ved fakultet for helsefag, VID vitenskapelige høgskole; Edel Gervin, diakon, Bragernes menighet i Drammen |
10.20 | Pause |
10.40 | Hvordan går miljøkamp og sosial rettferdighet sammen i vårt daglige arbeid - internasjonalt, nasjonalt og lokalt? Innleggene og samtalen vil belyse viktigheten av å forstå forholdet mellom miljøutfordringer og sosial rettferdighet for å skape en mer bærekraftig samfunnsutvikling. Vi vil utforske hvordan disse to nøkkelaspektene smelter sammen i våre daglige oppgaver og forpliktelser. Gjennom et internasjonalt, nasjonalt og lokalt perspektiv skal vi undersøke hvordan vi kan integrere miljøbevaring og sosial rettferdighet. Innledere er: Innledere Heather Roy, Secretary General, Eurodiaconia; Kjersti Grosvold Maudal, Høyskolelektor ved fakultet for sosialvitenskap, VID vitenskapelige høgskole; og Tale Hungnes, Utenlandssjef, Caritas Norge. Innledning og samtale vil være på engelsk |
11.45 | Pilegrimsvandring på Diakonhjemmet og lunsj Mennesker har gått pilegrimsvandringer i flere hundre år. En pilegrim gjør et oppbrudd med det vante. I moderne tid kan vi bryte opp fra forbruksmønstrene og politikken som skader jorda. La oss sammen inspireres av denne tradisjonen gjennom små pilegrimsvandringer på Diakonhjemmets område. Vi vandrer i solidaritet med mennesker som rammes av klimaendringer og som tvinges på flukt. Vandringen har tre stoppesteder: Historiens gang, Diakonhjemmet sykehus kapell (gravkapellet) og Kapellet på VID vitenskapelige høgskole. Lunsjen serveres i Atriet, Diakonveien 14. |
12.50 | Panelsamtale: Klimaendringer og klimatiltak rammer ulikt: refleksjoner og generasjonsperspektiv Vi vet det. Klimaendringer og klimatiltak rammer ulikt. I samtalen med ungdomsledere fra organisasjoner og kirke setter vi søkelyset på generasjonsperspektivet og spør: Hvordan kan vi skape et balansert samspill mellom miljøhensyn og sosiale rettferdighetsaspekter? Medvirkende: Anja Bakken Riise, leder, Framtiden i våre hender; Astrid Hoem, leder, AUF, og Maria Timmann Mjaaland fra KFUK-KFUM-Global. Leder for samtalen: Tale Hungnes, Utenlandssjef, Caritas Norge |
13.40 | Pause |
13.45 | Parallelle workshops Temaet «grønn diakoni» står sentralt i våre 4 workshops. Du får mulighet til å engasjere deg, høre om konkrete tiltak og dele din egen erfaring. Workshopene går parallelt og du kan delta på én workshop.
|
14.45 | De diakonale utfordringene vil bli grønnere fremover Bård Mæland, rektor, VID vitenskapelige høgskole |
15.00 | Slutt |
Flere innledere
Knut Ivar Bjørlykhaug
Knut Ivar Bjørlykhaug har en doktorgrad i sosialt arbeid og sosialpolitikk og er førsteamanuensis ved fakultet for helsefag ved VID vitenskapelige høgskole. Han er fra Nordvest-Norge og har jobbet som sosionom i psykisk helsefeltet i mange år, klinisk og akademisk. Temaer sosial ulikhet i klimaendring, naturtap, helse og følelser i klimakrisens tid forfølger hans arbeider. Han har skrevet flere kapitler i boken «Grønt sosialt arbeid - grønn omstilling i helse- og sosialfaglig praksis» som Fellesorganisasjon har tatt initiativ til og som har kommet ut i 2023.
Edel Gervin
Edel Merete Gervin er diakon i Bragernes menighet i Drammen. Hun har et sterkt engasjement for natur- og klimasituasjonen og jobber mye med grønn diakoni. I Bragernes menighet blir det invitert til grønnsaksdyrking, kjøkkenhagekurs, fikselaug, byttefester, klimamesse og skaperverkets dag, og menigheten deltar årlig i Klimafestivalen §112 og ØKOUKA.
Kjersti Marie Grosvold Maudal
Kjersti Grosvold Maudal er høyskolelektor ved fakultet for sosialvitenskap på VID vitenskapelige høgskole. Høsten 2023 holdt Maudal de første forelesningene om hvordan sosialarbeidere kan jobbe grønt ved VID vitenskapelige høgskole. Den samme perioden kom hun, sammen med kollega Knut Ivar Bjørlykhaug, med bidrag i en ny bok om hvordan helse- og sosialarbeidere kan inkludere klimaendringer, miljø og natur i sin arbeidshverdag: «Grønt sosialt arbeid - grønn omstilling i helse- og sosialfaglig praksis». Grosvold Maudal bor på Svalbard.
Tale Hungnes
Tale Hungnes er leder i et av verdens aller største humanitære nettverk som utenlandssjef i Caritas Norge. Hungnes er statsviter og har en master i internasjonale menneskerettigheter. Hun var tidligere leder av Changemaker, ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp. Hun har en faglig interesse for diakoni og den verdensvide kirkes sosiale oppdrag.
Hungnes vil også lede panelsamtalen.
Astrid Hoem
Astrid Hoem er leder i Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon (AUF) siden 2020. Hun har en bachelor i utviklingsstudier med fordypning i samfunnsgeografi og har i mange år markert klare standpunkter om blant annet klima og internasjonal solidaritet, også overfor moderpartiet. Dagsavisen rapporterte sist august en del av Hoems tale til de 1000 AUF-ungdommene på sommerleiren Utøya. Hun sa «Deres generasjon har arvet mange utfordringer som ingen av dere har bedt om, som vi ikke har noe annet valg enn å løse».
Anja Bakken Riise
Anja Bakken Riise er leder i Framtiden i våre hender, en organisasjon i formidabel vekst. Hun har studert utviklingsstudier og tidligere jobbet som leder i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond og vært byrådssekretær for Oslos miljøbyråd. I 2021 ga Riise ut boka "Mitt klimaregnskap - et forsøk på å leve bærekraftig og løsningene vi trenger. Hun er utålmodig, ønsker en politikk som har støtte i befolkningen for å skape varige løsninger og tror at det er sakte arbeid som bærer frukter.
Maria Timmann Mjaaland
Maria Timmann Mjaaland er styremedlem og har vært medlem i politisk utvalg for klimarettferdighet i KFUK-KFUM Global. Gjennom KFUK-KFUM Global har hun vært på to av FNs klimatoppmøter (COP26 og COP27). Nylig ble hun valgt inn til å være LNUs nye ungdomsdelegat på klima, og skal representere alle barn og unge i Norge på FNs klimatoppmøte. Ellers studerer hun statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og har også vært praktikant ved Den Norske ambassaden i Bern, Sveits.
Eilev Erikstein
Eilev Erikstein arbeider som prostidiakon i Vest- Telemark og har tatt sin utdanning i sykepleie på Diakonhjemmet. Siden pilegrimsveien til Røldal går gjennom Vest- Telemark er han opptatt av hvordan pilegrimsmotivet kan nyttes for bedre psykisk helse.
Hanne Louise Salvesen
Hanne Louise Salvesen er generalsekretær i Det Norske Diakonforbund. Hun er utdannet diakon og har før hun tiltrådte som generalsekretær jobbet som menighets diakon i flere år. Hun har i tillegg jobbet i barnevern og psykiatri.
Jarl Bøhler
Jarl Bøhler er sykehusprest på Diakonhjemmet Sykehus, hvor han har vært siden 2011. Han har også bakgrunn som menighetsprest, studentprest og leder av Kirkens Bymisjon i Bodø og i Lillestrøm.
Elisabeth Nilsen Aas
Elisabeth Nilsen Aas er studentdiakon på VID vitenskapelige høgskole. Hun er utdannet sykepleier og diakon ved VID vitenskapelige høgskole i 1990 og med master i diakoni fra 2012. Hun har jobbet som diakon i forskjellige menigheter, ved et bispedømmekontor som konsulent og vært med å bygge opp kirkelig utdanningssenter i nord. I tillegg har hun erfaring som kursleder for selvmordsforebyggende kurs i regi av VIVAT.
Asta Busingye Lydersen
Asta Busingye Lydersen er artist, skribent og programleder.