Hva får oss til å holde ut når frustrasjonen vokser? Hvordan kan vi håndtere angsten og holde motet oppe? Som diakonal organisasjon spør vi: Har kirken mistet troen på klimakampen?
FN's nyttårshilsen til verden er dyster: Vi har lagt bak oss det varmeste tiåret i historien, men det forventede brede engasjementet for miljø og bærekraft avtar. Arbeidet for miljø, klima og sosial rettferdighet krever tålmodighet og utholdenhet, spesielt når samfunnsutviklingen går i feil retning. For mange verden over, er denne kampen dypt personlig og overveldende.
På denne dagen vil vi sammen lete etter ulike drivkrefter for mer engasjement for miljø og rettferdighet i verden og i Norge. Bli med oss på en inspirerende og innsiktsfull konferanse, hvor vi utforsker hvordan vi kan styrke vårt felles engasjement og finne nye måter å bidra til en mer rettferdig og bærekraftig fremtid.
Ella Marie Hætta Isaksen har vært aktiv i miljøvernorganisasjonen Natur og Ungdom over flere år. Hun var talsperson for aktivistene under demonstrasjonene i Oslo 23. februar–3. mars 2023 i forbindelse med at det var 500 dager siden dommen falt i Fosen-saken. 22. januar ble de 13 aksjonistene frifunnet i Borgating lagmannsrett. Dommen er anket.
Bård Vegar Solhjell har bred erfaring fra politikk blant annet som tidligere stortingsrepresentant, statsekretær, kunnskapsminister og senere utviklingsminister.
I 2018 ble han generalsekretær i norske WWF, Verdens Naturfond. Han har vært direktør i Norad siden 2020. Norad jobber for å nå målene for norsk utviklingspolitikk og å fremme bærekraftig utvikling.
Erik Dale har arbeidet med organisasjon, ledelse og kommunikasjon siden 1998. Han er utdannet sykepleier fra tidligere Diakonhjemmet høyskole. Han er en erfaren foredragsholder og fasilitator.
Lett frokost serveres.
Menneskets forhold til naturen er et gjennomgående tema i mange av Skeies tekster. Eksempelvis skildrer boken Lysninger (2021) hvordan økosorg kan oppleves, og barnekorverket Sommerdrømmen (2023, musikk av Trond Gilberg) er tenkt som en kristen naturmystikk, uttrykt gjennom sang.
Ingunn Moser ønsker velkommen og starter dagens program.
Fristen for å nå bærekraftmålene nærmer seg, og utfordringene er mange og betydelige. På Diakoniens dag vil Norads direktør snakke om realistisk håp og om hvorfor det å bry seg om andre kan være effektivt i møte med klimakrisen og andre globale utfordringer.
Ella Marie Hætta Isaksen og Elisabeth Nilsen Aas leder oss igjennom en sofasamtale om miljø- og samfunnsaktivisme.
Tid for å strekke på beina og nyte en kopp kaffe.
Verdens kirker har engasjerte seg i kampen for miljø og økologisk bærekraft gjennom 55 år. I denne perioden har Den Norske Kirke jobbet både med holdningsskaping, teologi, politisk påvirkning, utvikling av egen organisasjon og nettverksbygging. Hva har disse årene lært oss om kirkens muligheter og begrensinger som en grønn aktør?
Eivind Aalborg, spesialrådgiver i Kirkens Nødhjelp (KN) og Heidi Sandvand Hegertun, generalsekretær i Misjonsalliansen vil dele eksempler og erfaringer fra deres arbeid i Etiopia og Vietnam.
Aalborg har lang fartstid i KN og har særlig jobbet med Det sørlige Afrika, vært Utenlandssjef i KN og har de siste 8 årene jobbet som landdirektør i Etiopia. I Etiopia jobber KN tett med ulike trosbasete akøterer – noe som også preger arbeidet til KN. I Etiopia har KN utviklet et program sammen med Den etiopisk ortodokse kirke for å ta vare på de Etiopiske kirkeskogene. Dette er et arbeid som forener bevaring av skog, arbeid mot klimaendringer og tro, på en intressant, bærekraftig og effektiv måte – og som gir håp!
Heidi Sandvand Hegertun vil deler erfaringer fra feltarbeidet i Vietnam. Gjennom samarbeid med lokale partnere jobber Misjonsalliansen for bærekraftig økonomisk utvikling og klimatilpasning, slik at mennesker i utsatte områder ikke bare overlever – men også får muligheten til å skape en bedre fremtid.
Om å leve i harmoni med naturen - Pilgrimsvandring på Steinerud
Deltakere blir delt opp i to grupper. Hver gruppe skal i løpet av den avsatte tiden skal både spise lunsj i Atriet og deretter gjennomføre en pilgrimsvandring i Diakonhjemmets eiendom, eller omvendt vandre først og deretter spise lunsj.
Innlegg etterfulgt av en dialog med deltakerne.
Paul Erik Wirgenes ledet styringsgruppa for det tiårige prosjektet «skaperverk og bærekraft».
Hvordan berører kirkens klimaengasjement en lokal menighet? Evner vi å gi uttrykk for naturens smerte slik at våre liv kalles til omvendelse og handling – eller taper klimakampen hver gang vi selv må velge mellom eget velbefinnende og en såret jord? Blir mennesker deprimerte og handlingslammet av alle klimameldingene? -eller blir vi motivert til ansvarlig liv og handling?
Diakoner griper fatt i oppgaver som ingen andre tar, går imellom og sammen med enkeltmennesker bruker naturen som verktøy for å skape endring.
Paneldeltakere:
På tide å strekke seg litt før det braker løs med workshops.
Det finnes ingen raske løsninger i kampen for miljø og sosial rettferdighet. I våre fire workshoper får deltakerne mulighet til å høre og dele hva som motiverer til engasjement og hva som gir kraft til å holde ut. Workshopene går parallelt og du kan delta på én workshop.
Erik Dale og Sindre Skeie binder helheten sammen med korte ord og musikk.