Innspill til regjeringens arbeid mot rasisme og diskriminering

Diakonhjemmet og VID vitenskapelige høgskole har levert innspill til regjeringens handlingsplan mot rasisme og diskriminering.

Systemet må ha vilje til å si høyt at rasisme finnes

Gjennom Diakonhjemmets virke følger vi mennesket i alle faser fra fødsel til død, igjennom barndom i barnehagen, videregående utdanning og høyskole, til arbeidslivet i helseinstitusjoner eller innenfor forskning. Diakonhjemmet er også til stede når sykdom behandles eller når det er behov for ekstra omsorg i alderdommen.

- Diakonhjemmet er et stort system. Og systemet må ha vilje til å si høyt at rasisme finnes slår administrerende direktør og forstander Ingunn Moser fast.

- På bakgrunn av institusjonelle erfaringer, har vi definert arbeidet mot rasisme som en felles satsning på tvers av våre virksomheter. Sentrale innsatsområder er blant annet å øke kunnskapsnivået om temaet i våre organisasjoner, å gjennomgå personalpolitiske retningslinjer og å etablere rutiner i de ordinære kvalitetssystemene. Felles normer og forventninger operasjonaliseres i våre handlingsplaner, sier Ingunn Moser.

Handlingsplan mot rasisme og diskriminering er en del av sykehusets kvalitetssystem

Arbeidet mot rasisme og diskriminering på Diakonhjemmet sykehus handler ikke om å gjennomføre en kampanje, men om å sette arbeidet inn i et styrings- og kvalitetssystem på linje med andre type planer som understøtter sykehusets kjerneverdier: Respekt, Kvalitet, Tjeneste og Rettferdighet (Likestilling og mangfold - Diakonhjemmet sykehus).

- I oktober 2022 ble både policy og en toårig handlingsplan for mangfold og likestilling vedtatt i Diakonhjemmets sykehusstyremøte. Med styrevedtaket er planen forpliktende for hele organisasjonen, tiltakene er datofestet og har tydelige ansvarlige for gjennomføring, oppfølging og rapportering, sier administrerende direktør Anders Mohn Frafjord.

- Forbedringsarbeidet i spesialisthelsetjenesten, også når det gjelder rasisme og diskriminering, må forankres i samme prosedyrer som annen type forbedringsarbeid. Vårt arbeid med handlingsplanen på Diakonhjemmet sykehus er overførbart til andre sykehus. Jeg håper at regjeringen vil vektlegge helsetjenester som satsningsområde i kommende handlingsplan, avslutter Mohn Frafjord.

Nødvendig å lete etter den ekstra kunnskapen som mangfoldet av ansatte besitter

I Diakonhjemmet omsorg som driver fire sykehjem, to barnehager, hjemmetjeneste, barnevernstjenester og omsorgsboliger har mange ansatte en annen bakgrunn enn norsk. Storparten av brukere er i dag etnisk norske. Øking i antall eldre innvandrere i Norge de kommende årene vil påvirke deres behov for omsorgstjenester.

Førsteamanuensis Tone Lindheim ved VID vitenskapelige høgskole trekker frem i sitt arbeid (her) bruken av minoritetsansattes særlige kulturelle og religiøse kompetanse.

- Disse tydelige samfunnstrender har motivert oss til å utforske hvordan vår organisasjon kan bruke den kunnskapen ansatte med annen kulturell bakgrunn besitter på en bedre måte sier konstituert administrerende direktør i Diakonhjemmet Omsorg Torfinn Lødøen Gaarden.

- Hensikten er å bli en bedre flerkulturell arbeidsplass ved å tilføre ny kunnskap i våre tjenester, lære oss å bruke alle ressursene organisasjonen besitter til beste for brukere og beboere avslutter Lødøen Gaarden.

Referanser