I Diakonhjemmets prosjekt inn i fotoutstillingen følger man pasienters møter med ansatte på to avdelinger ved Diakonhjemmet sykehus.

Historisk fotosamarbeid viser hva diakoni er

Hvordan kan diakoni forklares med et annet språk, lurte 6 fotografer på. Det førte frem til fotoutstillingen «Gi oss en drøm vi kan tro på. En fotoutstilling om diakoni».

Fotografene ønsket å vise den diakonale aktiviteten på sine respektive arbeidsplasser. Diakonhjemmet, Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon, Den norske kirke, Stiftelsen Signo og Kirkens Nødhjelp har valgt ut seks historier som sammen gir et innblikk i hva diakoni er.

Diakoni er å tjene, og i praksis betyr det omsorg for hele mennesket igjennom hele livet. Diakoni har en kristen overbygging, men de diakonale er til tjeneste for alle som trenger dem og uansett livssyn.

Fotografi som språk

Kommunikasjonssjef i Stiftelsen Diakonhjemmet, Pål A. Berg, er initiativtaker og prosjektleder for det som er blitt en dokumentarfoto-utstilling. Ideen om dette prosjektet har han hatt lenge.

– Bakgrunnen var å fortelle hva diakoni er ved å bruke et annet språk – fotografi. Diakoni kan forklares og beskrives både gjennom doktoravhandlinger, og vaffelsteking. Vi ønsker å bruke fotografi som virkemiddel for å få flere til å gripe mer av hva diakoni er, sier Berg. Han forteller videre at en med prosjektet ønsket å løfte frem alle de fine folkene som jobber i diakonale organisasjoner til daglig.

De fine øyeblikkene

I Diakonhjemmets bidrag følger Pål A. Berg pasienter og ansatte ved to ulike avdelinger på Diakonhjemmet Sykehus. Han arbeidet tett med sykepleiere på sykehuset for å få til dette prosjektet.

Han var opptatt av å dokumentere de nære og sterke øyeblikkene. Dette er ikke bilder av blålys eller kompliserte operasjoner.

I sykehusavdelingene tok han bilder den ene dagen og viste dem frem på pauserommet neste dag.

-De ble stolte når de så bildene, forteller Pål A. Berg. Det var fint å se disse frosne øyeblikkene, for da ser de selv hvordan de jobber. Noe de ikke kan dvele ved i en hektisk hverdag.

Sykepleierne Camilla Holten Gidske og Marlene Fevang samarbeidet med Pål Berg om fotograferingen inne på Diakonhjemmet sykehus.

- Resultatet viser hans evne til å fange opp alvoret og nærheten i møtene mellom sykepleiere og pasienter. Det har rørt mange av oss. Bildene viser at vår arbeidshverdag er fylt av mange små, men store øyeblikk. De minner oss om at vi har en betydningsfull jobb der vi bistår mennesker når de er på sitt mest sårbare. Vi håper utstillingen blant annet kan inspirere unge folk som skal velge utdanning, sier Gidske og Fevang.

Diakoni på Rådhusplassen

Nå er prosjektet ferdig og resultatet kan oppleves på Rådhusplassen fra 26. mai til 9. juni. Deretter reiser fotoutstillingen videre til Olavsfest i Trondheim hvor den vil stå ved Nidarosdomen fra 28. juli til 3. august.

– Helt fra starten av var planen at det skulle være en fysisk utstilling. Det gir en egen dimensjon til de seks prosjektene som vises, for et fotografi som henger på en vegg kan du ikke scrolle deg vekk fra som på en skjerm, sier Berg.

At de kom igjennom nåløyet og får stille ut på Rådhusplassen er veldig viktig.

-Dette er et sted hvor man treffer veldig mange folk, og et publikum som man normalt ikke når – det er enestående, sier fotografen og prosjektlederen. Han sender også en stor takk til alle ansatte ved sengepostene Medisin A og Ortopedi B for å få lov til å følge deres hverdag så tett.

Salmen

– Til denne fotoutstillingen ønsket vi å ha en forfatter som kunne skrive en «himmel» over bildene, og gi bildene en ekstra dimensjon. Det var derfor fantastisk da Lars Saabye Christensen syntes dette var et fint prosjekt, fikk se alle bildene, og kom tilbake med beskjeden om at han måtte skrive en salme til dette fotoprosjektet, sier Pål A. Berg.

Fakta om utstillingen

Utstillingen kan sees på Rådhusplassen fra 26. mai til 9. juni og på Olavsfest ved Nidarosdomen i Trondheim fra 28. juli til 3. august.

De 6 organisasjonenes bidrag:

Kirkens Bymisjon følger kvinner med bakgrunn fra ulike kulturer på et sykkelkurs, der folk som har hatt tøffe liv i rus og kriminalitet er instruktører.

Frelsesarmeen følger innsatte gjennom et retreat-tilbud i Halden fengsel. Retreaten er åpen for alle innsatte, uavhengig av religion. Rammen under retreaten er bønn, bibeltekster og messer.

Kirkens Nødhjelp følger ukrainske flyktninger som tar farvel med familiemedlemmer på grensen. Kirkens Nødhjelp gir mat, vann og husly til mennesker på flukt.

Stiftelsen Signo følger Oda, elev ved Signo grunn- og videregående skole, til konfirmasjon i Tomaskirken, Signos egen sansekirke. Undervisningen foregår på tegnspråk.

Den norske kirke følger flyktninger og innvandrerkvinner som inviteres til kvinnekvelder for å bli kjent med hverandres ulike kulturer og religioner.

Diakonhjemmet følger pasienters møter med ansatte på to avdelinger ved Diakonhjemmet sykehus. Institusjonen står daglig i en to tusen år gammel tradisjon som utfordrer ansatte til omsorg og behandling av mennesker i nød.