Miljøkamp og sosiale utfordringer er ofte tett sammenvevd, og konsekvensene rammer ofte de mest sårbare i samfunnet. For mange er kampen for både natur, miljø og rettferdighet dypt personlig, og kan føles overveldende. Hvordan kan vi styrke engasjementet og jobbe sammen for en mer rettferdig verden?
På Diakoniens dag samles eksperter, klimaaktivister og representanter fra diakonale aktører for å dele kunnskap, fremme samarbeid og inspirere til handling.
Blant foredragsholderne er aktivist og artist Ella Marie Hætta Isaksen og Bård Vegar Solhjell, direktør i Norad. Begge har omfattende erfaring og ulike ståsteder for hvordan vi kan møte klimautfordringer.
Et felles engasjement
– Forskere verden over er enige om at klimaendringene i stor grad skyldes menneskers klimagassutslipp. Ved Diakonhjemmet har vi en ambisjon om å være en pådriver for å bidra i en konstruktiv retning, selv om det kan være utfordrende i hverdagen. Det er lett å peke på barrierer som hindrer daglig klimavennlig innsats, sier administrerende direktør og forstander Ingunn Moser.
.jpg)
– Vi må holde fast på målet, bevare motet og søke fellesskap og samarbeid. Vi ønsker derfor å bygge videre på temaet fra Diakoniens dag i fjor, samt vise og inspirere til bærekraftige og inkluderende praksiser, avslutter Moser.
Hun legger til at menigheter, institusjoner og organisasjoner har en viktig rolle å spille for å være en samfunnskraft som viser vei og styrker et felles engasjement.
Bredt program med sterke stemmer
Konferansen vil by på foredrag, panelsamtaler og praktiske eksempler på nye initiativ innenfor bærekraft og sosial rettferdighet.
Blant innlederne er Heidi Sandvand Hegertun som er generalsekretær i Misjonsalliansen.
Misjonsalliansen jobber i Afrika, Asia og Sør-Amerika for å bekjempe fattigdom og skape en mer rettferdig fordeling av ressurser.
– Klimaendringer er ikke bare en miljøsak – det er en menneskelig krise. Når ekstremvær ødelegger hjem, avlinger og tilgang til rent vann, er det de mest sårbare som rammes hardest, sier Hegertun.
På Diakoniens dag skal Hegertun snakke om Misjonsalliansen arbeid i Mekong-regionen i Vietnam, en av de mest klimautsatte delene av verden. Her kjenner millioner av mennesker allerede konsekvensene av klimaendringer – flom, tørke og tap av levebrød.

– Diakoni handler ikke bare om omsorg, men også om å forstå de store sammenhengene som påvirker menneskers liv. Klimaendringene endrer allerede livsgrunnlaget for mange. Jeg engasjerer meg i dette fordi det finnes løsninger, og fordi vi kan være med på å gi flere mennesker muligheten til å skape en tryggere fremtid, avslutter Hegertun.
Meld deg på årets konferanse
Bli med på en dag fylt med innsikt og løsninger. Konferansen er gratis og åpen for alle, men påmelding er nødvendig innen 16.april.
Konferansen gjennomføres primært som et fysisk arrangement i våre lokaler på Diakonhjemmet i Oslo. Dersom du ikke har mulighet til å reise til Oslo, kan du følge presentasjonene og samtalene før lunsj digitalt.
Se programmet og meld deg på årets konferanse.
Diakoniens dag er blitt arrangert siden 2007 og samler årlig mellom 200 og 250 deltakere. Konferansen holdes i forbindelse med Diakonhjemmets grunnleggelsesdag, som var 21. april 1890.