Tid: 21. mars 2024, 15.00–16.00 (Legg til i kalender)
Sted: Atriet, VID vitenskapelige høgskole, Diakonveien 14
Samfunnsdebattanten, litteraturkritikeren, forfatteren og poeten Sumaya Jirde Ali er hovedgjest når Diakonhjemmet arrangerer en felles markering av FN-dagen mot rasisme.
Sumaya Jirde Ali gav ut boken «Et liv i redningsvest» i 2023. Den er en personlig fortelling om hvordan rasismen har påvirket hennes liv. Boken har fått strålende kritikker. I boken forteller hun sin egen historie til seg selv som ung, og gransker rasismen hun har blitt utsatt for både som offentlig og privat person.
Kristian Meisingset i Minerva kaller boken «ren folkeopplysning» i sin anmeldelse. Han skriver at «Det viktigste i boka er imidlertid ikke ytringene i seg selv, men hva de gjør med henne. … Det er det som gjør Et liv i redningsvest så avgjørende viktig: Vi som leser, kan forstå lidelsen. Andre som lider, kan kjenne seg igjen. Jirde Ali er et forbilde.»
«Et liv i redningsvest» er utgangspunktet for bokbadet. Det vil bli høytlesning fra boken og samtaler rundt ulike problemstillinger Jirde Ali skriver om.
Markeringen fortsetter med en panelsamtale hvor vi vender blikket mot oss selv, mot våre handlinger, mot våre unnlatelser og våre ambisjoner om å fremme rettferdighet og likeverd. I panelet deltar, Samuel Nasser leder av VID studentorganisasjon, daglig leder Siri Gulpinar fra Diakonhjemmet Omsorg og førsteamanuensis Abdallah Abudayya fra VID. Panelet ledes av administrerende direktør for Stiftelsen Ingunn Moser.
Velkommen til en time med folkeopplysning og refleksjon i Atriet på VID vitenskapelige høgskole.
Sumaya Jirde Ali (f. 1997) er en norsk-somalisk samfunnsdebattant, litteraturkritiker, dramatiker, forfatter og poet. For sine bidrag til norsk offentlighet har Jirde Ali fått Osloprisen Årets stemme, Zola-prisen, Ord i Grenseland-prisen og Den norsk Forfatterforeningens Ytringsfrihetspris. I 2021 ble hun også tildelt Amalie Skram-prisen. Jirde Ali tar nå en master i sosialantropologi (presentasjon fra Cappelen Damm).
Hilde Frøyland leder bokbadet med Jirde. Til daglig jobber hun som klinisk farmasøyt på Diakonhjemmet Sykehusapotek, og er engasjert i tema rundt mangfold, helsekompetanse og minoritetshelse. Hun har blant annet laget en podkastepisode om koronavaksinering på arabisk, holdt kurs for urdutalende pasienter og holdt foredrag om minoritetshelse.
Samuel Nasser er leder av VID studentorganisasjon (VSO) og student i samfunnsutvikling og sosial innovasjon ved VID Stavanger. Som leder av VSO har han som mål «å skape et mer levende studentdemokrati, sørge for rekruttering og engasjement hele året og å utvikle kompetanse, nettverk og samarbeid». Rasisme og diskriminering er følgelig naturlig temaer som opptar VSO lederen.
Abdallah Abudayya er førsteamanuensis, Institutt for sykepleie, Fakultet for helsefag ved VID vitenskapelige høgskole. Han underviser studenter ved sykepleierutdanningen og er opptatt av global helse. Han mener at i et samfunn som er så mangfoldig som vårt er det ikke mulig som fagperson å la vær å reflektere over rasisme og diskriminering i helse- og omsorgstjenesten.
Siri Gulpinar er daglig leder for Ammerudlunden sykehjem i Diakonhjemmet Omsorg. Sykehjemmet er drevet av Diakonhjemmet Omsorg på oppdrag fra Sykehjemsetaten i Oslo og ligger i bydel Grorud. Gulpinar har lang ledererfaring i helsetjenesten, og har over år hatt et betydelig fokus på mangfoldsledelse.
Ingunn Moser er administrerende direktør og forstander ved Stiftelsen Diakonhjemmet. Siden første gang Diakonhjemmet markerte FN-dagen mot rasisme i 2022, har Moser ønsket å stimulere til dialog om dette vanskelige temaet. I panelsamtalen vil hun også invitere til en refleksjon over hva vi som en stor og betydelig institusjon gjør i hverdagen, og hvordan.
Arrangementet er åpent for alle. Det er ingen påmelding og det serveres kaffe/te.