En interessert gruppe pårørende deltok på første samling i Pårørendeskolen. Torfinn Lødøen Gaarden, Spesialist i psykiatri ved Alderspsykiatrisk avdeling Diakonhjemmet sykehus, foreleste og måtte svare på mange spørsmål fra tilhørerne.
Pårørendeskole – nytt tilbud fra Diakonhjemmet Omsorg
Når et familiemedlem eller en nær venn preges mer og mer av demenssykdom kan det være fint å forstå hva det faktisk handler om, og hvordan sykdommen kan påvirke både personen med demens og den pårørende.
Pårørendeskolen for dem med et familiemedlem eller som er nær venn av en med demenssykdom, er et nytt tilbud fra Diakonhjemmet Omsorg. Den første samlingen ble holdt på Nordberghjemmet i slutten av oktober.
Samtale og teori
Diakonhjemmet Omsorg har i samarbeid med Diakonhjemmet sykehus, startet Pårørendeskolen. Det skal være et fast tilbud, og består av fire samlinger med ulike tema for hver samling.
-Pårørendeskolen bygger på en kombinasjon av teori og gruppesamtale, sier fagdirektør og kursansvarlig Benedicte Sørensen Strøm. Her får Diakonhjemmet virkelig vist sin bredde innen området demens, for det kommer fagpersoner på temaet fra Diakonhjemmet sykehus, VID vitenskapelige Høgskole og Diakonhjemmet Omsorg som skal dele av sin kunnskap, forteller Sørensen Strøm.
I løpet av de 4 samlingene vil de lære om ulike former for demens og hvordan dette påvirker dagliglivet til den rammede. Pårørende vil også selv dele sine erfaringer om hvordan det er å leve med en som har demens, og hvordan sykdommen påvirker relasjonen mellom den syke og pårørende. De vil også høre om ulike tilbud kommunen har for pårørende og hvordan utfordrende adferd kan møtes. I den siste samlingen får deltakeren mulighet til å lære å bruke sansestimuleringsmetoden SIMS. Dette er en metode som kan hjelpe når kommunikasjonsevnen til personen med demenssykdom svikter.
Håper enda flere blir med
Til den første samlingen på Nordberghjemmet møtte en god gruppe engasjerte pårørende. Denne gangen handlet det om utvikling av kognitiv svikt og demens og hvordan dette kan påvirke tanker, følelser og funksjon. Torfinn Lødøen Gaarden, som er avd. leder for Alderspsykiatrisk avdeling Diakonhjemmet, innviet deltakerne i temaet. En del av tiden var også satt av til gruppesamtaler, hvor pårørende snakket fritt om temaet. Tilbakemeldinger fra deltakerne fra denne første samtalen gav inntrykk av at det å møte andre i samme situasjon var veldig verdifullt.
-Vi håper å få med enda flere pårørende på neste samling 6.november, sier Sørensen Strøm. Vi ønsker at pårørende skal ha et godt utgangspunkt for å håndtere en vanskelig situasjon samtidig som de får mulighet til å treffe andre som er i samme situasjon.
Mer om Pårørende skolen
Kursdato: 6.november, 20.november og 4.desember.
Kurset foregår på Nordberghjemmet.
Adresse: Carl Kjelsens vei 23C, Oslo
Tidspunkt: 17.00 – 20.00.
Påmelding: benedicte.strom@diakonhjemmet.no
Publisert 29. oktober 2024