Høringsuttalelse om navnsetting av ny T-banestasjon – Forslag til navn: Diakonhjemmet
Vi viser til bydelens prosess rundt valg av navn for den nye T-banestasjonen på Frognerseterbanen, som har høringsfrist 10. juni. Diakonhjemmet setter pris på muligheten til å delta i den demokratiske prosessen og komme med våre innspill til navnevalget. Vi ønsker å fremme navnet Diakonhjemmet for den nye T-banestasjonen, og vil her utdype våre argumenter for dette.
Hensynet til sykehusets brukere
Helse Sør-Øst RHF har et forpliktende samarbeid med Diakonhjemmet sykehus, som privat ideelt sykehus for en stor befolkningsgruppe. Sykehuset er en integrert del av Norges offentlige helsetilbud, og slik beskriver Helse Sør-Øst RHF dette samarbeidet:
«Diakonhjemmet er lokalsykehus for nærmere 150 000 innbyggere i bydelene Frogner, Ullern og Vestre Aker. Sykehuset avlaster også Akershus universitetssykehus med akuttpasienter fra bydelene Grorud, Alna og Stovner. Sykehuset har lokalsykehusansvar for akutt og planlagt behandling innen medisin, kirurgi/ortopediske og psykisk helse og rus. I tillegg behandler sykehuset personer over 65 år med bruddskader og personer over 65 år med psykiske lidelser, fra store deler av Oslo. Sykehuset har behandlingsansvar for revmatologi i regionen og landsfunksjoner innen revmatologisk rehabilitering».
Bydelene Frogner, Ullern og Vestre Aker har størst antall eldre innbyggere blant Oslos 15 bydeler, og de som lever lengst. Flere eldre rammes følgelig av ulike sykdommer som øker deres sårbarhet. Det er et viktig hensyn at pasienter og pårørende i sårbare situasjoner enklest mulig finner frem til sykehuset.
Siden sykehuset ikke bare er lokalsykehus for tre bydeler, men også har regionale og nasjonale spissfunksjoner på en rekke områder, kommer også mange pasienter, pårørende og besøkende utenbys fra. Sykehuset er med andre ord ikke bare et tilbud for de som er lokalt kjent i området. Navnet på stasjonen må derfor fungere for en langt større og mangfoldig brukergruppe enn de som bor i nærområdet.
Navnet på T-banestasjonen bør derfor ha en tydelig tilknytning til Diakonhjemmet sykehus. Navnet vil fungere som et klart referansepunkt for alle de som planlegger sin reise til sykehuset enten det er fra Trondheim, Groruddalen eller Slemdal.
Sykehuset er en betydelig institusjon i bydelen. Hver dag beveger rundt 1850 ansatte, pasienter, pårørende, leverandører, studenter, frivillige, hospitanter og samarbeidspartnere inn og ut av sykehuset.
Det er dessuten ikke uten grunn at det er etablert en praksis i Oslo – og i resten av landet – om å navngi stoppesteder etter sykehus i nærheten. Det gjelder Oslo -Rikshospitalet, Ullevål sykehus, Lovisenberg, og andre byer som Kristiansand, Trondheim, Bodø, Bergen.
Den nye T-banestasjonen vil bli plassert med direkte siktlinje fra stasjonen til hovedinngangen til Diakonhjemmet sykehus. Når man går av T-banen vil du se rett bort på sykehuset – det vil ikke være tvil om at du har gått av på riktig stasjon og er på rett vei. Vi viser for øvrig til høringsuttalelsene fra Diakonhjemmet sykehus og fra sykehusets brukerutvalg.
Navnet «Diakonhjemmet» knyttes til en omfattende byutvikling som har en sterk helsefaglig profil og svarer på behovene i samfunnet
Diakonhjemmet, med alle sine virksomheter, er i dag bydel Vestre Akers største arbeidsplass.
Når den nye T-banestasjonen står ferdig, kommer ansatte, elever, studenter og brukere av tjenester og tilbud på området til å utgjøre en stor del av de reisende.
Allerede nå er det rundt 5 000 personer som beveger seg inn og ut av de ulike virksomhetene hver eneste dag. Om få år, når Diakonhjemmet hage står ferdig, anslår vi at dette tallet vil doble seg til rundt 10 000 personer hver dag. Det er dette byutviklingsarbeidet som ligger til grunn for at bydelen får en ny og universelt tilgjengelig T-banestasjon, og en sykkel- og gangbro over Slemdalsveien som åpner området mot Forskningsparken og skaper nye forbindelsesårer.
For 10-12 år siden bestemte Diakonhjemmet seg for å bruke området for å være merd og svare på fremtidens samfunnsutfordringer i Oslo, de demografiske endringene og de omfattende helse- og omsorgsbehovene i kjølvannet av det. Gjennom over ti års arbeid med reguleringsplan S-5083 (Diakonhjemmet hage) har Diakonhjemmet vært med på å utvikle fremtidens Vestre Aker i samarbeid bydelen og med flere av Oslos etater. Det er Sykehjemsetaten, Utdanningsetaten, Bymiljøetaten, Plan- og bygningsetaten, Eiendoms- og byfornyelsesetaten for å nevne noen.
Reguleringsplan S-5083 ble vedtatt i bystyret 6. mai 2020 og gjennomføringen er under planlegging. Diakonhjemmet hage vil bli et nytt, åpent byområde tilgjengelig for innbyggere fra hele byen. Her kommer blant annet en ny videregående skole med ny flerbrukshall, som også vil være tilgjengelig for lokale idrettslag i byen, her kommer Oslos nest største sykehjem, og det skal bygges nye studentboliger.
Utdanningsetaten har ønsket at den nye videregående skolen, som skal driftes av kommunen, har en helsefaglig profil. Profilen er nå forankret i en langsiktig skolefaglig samarbeidsavtale som ble inngått mellom Utdanningsetaten og Diakonhjemmet i 2022. Diakonhjemmet sykehus, Diakonhjemmet Omsorg og VID vitenskapelige høgskole vil bidra på ulike måter i dette utdanningsløpet for å utdanne flere elever fra hele Oslo innenfor helse- og oppvekstfag.
Etter 8 år med planleggingsarbeid og to runder med anbudskonkurranse, vedtok Oslos bystyre den 24. mai 2023 at det skal etableres et nytt sykehjem med 138 langtidsplasser på Diakonhjemmet. Sykehjemmet vil stå ferdig i 2026.
Diakonveien Omsorg + har vært i drift siden 2020 og har 124 omsorgsleiligheter. Omsorg+ har på få år utviklet seg til å bli et vitalt aktivitetssenter åpent for beboere i nærområdet og fra resten av byen.
VID vitenskapelige høgskole er i dag i Oslo campus for 2800 studenter, som tilbringer tid i et miljø som har nær tilknytning til Diakonhjemmet sykehus, Diakonhjemmet Omsorg og Fagskolen Diakonova. I Oslo tilbys studier i ulike helse- og sosiale fag som barnevern, eldre med demens, familieterapi, helsefremmede tjenester og helse- og klinisk sykepleie. Om noen år vil campusen utvides, og antall studenter vil øke.
Området vil i mange år fremover være preget av stort volum av aktiviteter innenfor helse, omsorg, utdanning og forskning. Helt siden planleggingen startet har det vært viktig for Diakonhjemmet å få etablert en ny moderne T-banestasjon midt i alle disse aktivitetene som gjør det attraktivt å reise kollektivt og miljøvennlig.
Med årene vil også andre aktiviteter vokse fram. Navnet Diakonhjemmet for den nye T-banestasjonen vil være en styrke for disse og bidra til byutviklingen i området.
Langsiktig arbeid for å få på plass en ny, universelt utformet T-banestasjon.
Stasjonene Frøen og Steinerud er i dag de minst universelt utformede T-banestasjonene i Oslo. I mange år har tilgjengeligheten til sykehuset via offentlig transport vært svært dårlig, noe som er en påkjenning for sårbare pasientgrupper og deres pårørende.
Flere mennesker rapporterer dessuten at selv om de til slutt finner fram, er det forvirrende å måtte forholde seg til tre mulige stasjoner, der ingen har noen tydelig tilknytning til sykehuset og kun én av disse er universelt utformet: Borgen, Steinerud og Frøen.
Sporveien, Ruter og Diakonhjemmets arbeid for å få på plass en ny, universelt utformet T-banestasjon har pågått lenge, og har vært en viktig del av det langsiktige arbeidet med reguleringsplan S-5083 (Diakonhjemmet hage).
Diakonhjemmet har ikke bidratt i noen navnsettingsprosess med disse etater, men har registrert at «Diakonhjemmet stasjon» har vært et etablert navn på den nye stasjonen i nabo- og informasjonsmøter i 2023-24, men også i en mengde prosjekt-tegninger og i flere offisielle rapporter fra Ruter og Sporveien helt siden 2012.
Diakonhjemmet har følgelig forholdt seg til den etablerte og løpende praksisen knyttet til at det er Oslos kollektivselskaper Sporveien og Ruter som samarbeider og har ansvar for å gi navn til buss-, trikk- og T-baneholdeplasser i Oslo kommune.
Diakonhjemmets økonomiske bidrag til utbyggingen av stasjonen er et krav fra kommunen.
Bakgrunnen for at Diakonhjemmet bidrar økonomisk til utbygging av T-banestasjonen er forankret i kravet om utbyggingsavtaler. Dette er formulert som følge av selve avtalen (Utbyggingsavtalen):
«I kommuneplan «Oslo mot 2030» er det fattet et forutsigbarhetsvedtak hvor det forutsettes at det inngås utbyggingsavtaler for å gjennomføre rekkefølgebestemmelser i reguleringsplaner, og at det som hovedprinsipp er utbygger som skal bære alle kostnadene med tilrettelegging av teknisk og blå/grønn infrastruktur som er nødvendig for det enkelte prosjekt/tiltak.
Realisering av Reguleringsplanen gjør det nødvendig å opparbeide og oppgradere offentlige rom i henhold til rekkefølgebestemmelsene som er vedtatt i Reguleringsplanen».
Diakonhjemmet måtte med andre ord inngå en utbyggingsavtale for å få mulighet til å realisere de øvrige formål innenfor reguleringsområdet S-5043. Kravet om Diakonhjemmets anleggsbidrag (både kontantbidraget og realytelsene) kommer fra Oslo kommune v/ Eiendoms- og byfornyelsesetaten i forbindelse med forhandling om Utbyggingsavtalen.
Det er dermed ovennevnte krav til utbyggingsavtale, og derved dette som forutsetning for å få vedtatt reguleringen for vårt utviklingsområde, som er bakgrunnen for at Diakonhjemmet bidrar økonomisk til realisering av den nye T-banestasjonen.
Diakonhjemmets økonomiske bidrag til utbygging av stasjonen er med andre ord et krav fra kommunen, og samtidig en viktig forutsetning for å realisere en ny T-banestasjon.
Diakonhjemmets lange tilstedeværelse og rolle i området.
Diakonhjemmet ble etablert i 1890, og har siden den gang vært en pioner innenfor helse og omsorg i Norge. Diakonale institusjoner spilte en viktig rolle i utviklingen av de velferdstilbudene vi i dag kjenner som velferdssamfunnet.
Diakonhjemmet er en ideell, diakonal stiftelse som i dag har omfattende virksomhet innenfor utdanning, helse og omsorg. Vi har alle intensjoner om å bestå i 134 år til og har ingen planer om å flytte. Diakonhjemmet sykehus skal snarere utvides for å kunne ta imot flere pasienter. Diakonhjemmet Omsorg skal drifte byens nest største sykehjem som skal stå ferdig på området i 2026, i tillegg til Diakonveien Omsorg+.
Diakonhjemmet er et sterkt merkenavn som nyter stor respekt blant ansatte, studenter, brukere og befolkningen for øvrig. Det har et positivt omdømme og er kjent for kvalitet og omsorg.
En lokal meningsmåling i Akersposten var også tydelig på at et flertall støtter at T-banestasjonen skal få navnet Diakonhjemmet (av de 516 stemmene som ble avgitt svarte 53 % Diakonhjemmet og 41 % Frøen).
Diakonhjemmet har en stolt historie som en privat og ideell aktør med røtter i det sivile samfunnet i denne bydelen. Institusjonens historie er også en del av bydelens historie. En T-banestasjon som bærer navnet Diakonhjemmet reflekterer denne rike historien og de viktige bidragene til samfunnsutviklingen som institusjonen har stått for gjennom mer enn hundre år.
Stedet for T-banestasjonen tilhører ikke Frøen gård.
I 1893 kjøpte Diakonhjemmet eiendommen Steinerud, en husmannsplass under Vinderen gård, og flyttet til Vestre Aker. Diakonhjemmets egne historiske dokumenter i form av skjøte og sak om tilståelse av gårds- og bruksnummer, dokumenterer dette. Bygningene på Diakonhjemmet har gårdsnr. 39, som Vinderen og Steinerud under Vinderen.
To år etter at Holmenkollbanen ble åpnet i 1898 opprettet man Diakonhjemmet stasjon for å betjene ansatte, pasienter og besøkende til sykehuset, som da var åpnet. Stasjonen het Diakonhjemmet til 1936 – da den ble hetende Steinerud, et navnebytte som den gang skapte både diskusjon og forvirring blant de reisende til sykehuset, ifølge historiske kilder.
Den nye T-banestasjonen vil få en annen plassering enn dagens Frøen stasjon, den vil ligge lenger nord. Flere sakkyndige har uttalt seg om de historiske fakta involvert i spørsmålet om valg av navn både fra Vestre Aker Historielag, Oslo Bymuseum og Misjons- og diakoniarkivet. Uttalelsene fra disse instansens er samstemmige: Dette området har aldri har vært en del av gården Frøen, og derfor er dette navnet misvisende.
Vårt forslag til annet navn:
Vi mener at tre hensyn bør være avgjørende for valg av navn:
- Hensynet til brukerne av sykehuset, som ikke bare kommer fra de tre bydelene Frogner, Ullern og Vestre Aker, men også fra andre deler av Oslo og av landet.
- Hensynet til brukerne av alle tjenestene som er i umiddelbar nærhet av stasjonen i dag, og som er planlagt bygd de neste årene.
- Diakonhjemmets historiske og nåværende betydning som en viktig aktør innenfor helse, omsorg, utdanning og forskning.
På denne bakgrunn mener vi at den nye T-banestasjonen bør hete Diakonhjemmet.
Vi håper at våre argumenter blir tatt til følge.
Vennlig hilsen
Ingunn Moser
Administrerende direktør
Høringsuttalelse fra våre virksomheter:
Her kan du lese Diakonhjemmet sykehus sin høringsuttalelse 30.05.24.
Her kan du lese VID sin høringssuttalelse om navnsetting av ny T-banestasjon 09.06.24.
Her kan du lese Diakonveien Omsorg+ sin høringsuttalelse 30.05.24.
Her kan du lese Diakonhjemmet Omsorg barnehager sin høringsuttalelse 07.06.24.