Folkehelseinstituttet informerer om vaksiner som kan være aktuelle for ulike yrkesgruppper. Arbeidsgivers har ansvar å vurdere risikoen for smitte. Smitterisiko for forskjellige yrkesgrupper er avhengig av flere faktorer som arbeidsoppgaver, forekomst av aktuelle smittestoffer i miljøet, kvaliteten på smitteforebyggende rutiner i bedriften og hvordan rutinene etterleves av den enkelte arbeidstaker. Yrkesvaksinasjon dekkes av arbeidsgiver.

Hvilke yrkesgrupper bør tilbys hvilke vaksiner

Dersom en arbeidstaker skal jobbe i et miljø med kjent økt risiko for smitte, stilles det krav til arbeidsgiver etter forskrift om utførelse av arbeid kapittel 6 om arbeid i omgivelser som kan medføre eksponering for biologiske faktorer [1]. Arbeidsgiver plikter etter § 6-1 å foreta en risikovurdering av smittefare. På bakgrunn av risikovurderingen, vurderes ulike smittereduserende tiltak som vaksinasjon.

Mer informasjon om yrkesvaksinasjon - se Folkehelseinstituttets (FHI) nettsider:

Vi vil gjøre oppmerksom på at alt helsepersonell bør ha grunnvaksinasjon mot difteri, tetanus, kikhoste og poliomyelitt (inaktivert). Dersom det er over 10 år siden siste vaksinasjon, eller vaksinasjonsstatus er ukjent, anbefales påfyll av vaksine Boostrix Polio). Denne vaksinen dekkes som regel ikke av arbeidsgiver, med unntak av noen risikogrupper. Vaksinen må ordnes privat. Alle som reiser utenlands bør ha denne grunnvaksinasjonen på plass.

Dette gjelder Hepatitt A og B, polio og stivkrampe. I tillegg tilbys MMR vaksine (meslinger, røde hunder og kusma) til ansatte som ikke er vaksinert eller har hatt meslinger. Likeledes henstilles alt helsepersonell med direkte pasientkontakt og som er yngre enn 35 år til la seg vaksinere mot tuberkulose (BCG vaksine) før de begynner i jobb dersom de ikke tidligere er vaksinert jf Vaksinasjonsboka kpl 1.10.