Diakoniens dag 2025-test

Hva får oss til å holde ut når frustrasjonen vokser? Hvordan håndtere angsten og beholde motet? Og som diakonal organisasjon spør vi: Har kirken mistet troen på klimakampen?

Arrangement detaljer

Tid

Sted

Diakonveien 18

FN's nyttårshilsen til verden er dyster: Vi har lagt bak oss det varmeste tiåret i historien, men det forventede brede engasjementet for miljø og bærekraft avtar. Arbeidet for miljø, klima og sosial rettferdighet krever tålmodighet og utholdenhet, spesielt når samfunnsutviklingen går i feil retning. For mange verden over, er denne kampen dypt personlig og overveldende.

På denne dagen vil vi sammen lete etter ulike drivkrefter for mer engasjement for miljø og rettferdighet i verden og i Norge. Bli med oss på en inspirerende og innsiktsfull konferanse hvor vi utforsker hvordan vi kan styrke vårt felles engasjement og finne nye måter å bidra til en mer rettferdig og bærekraftig fremtid.

Program 24.april

08.00-08.45: Frokost i atriet, på VID i Diakonveien 14

Konferansier: Erik Dale, seniorkonsulent hos Bjørnson Organisasjonspsyologene

Erik Dale har arbeidet med organisasjon, ledelse og kommunikasjon siden 1998. Han er utdannet sykepleier fra tidligere Diakonhjemmet Høyskole, og han er en erfaren foredragsholder og fasilitator. 

09.00: Menneskets forhold til naturen musikkinnslag av Sindre Skeie

Sindre Skeie er prest, forfatter, musiker og ph.d.-student. Til daglig jobber han i Diakonhjemmet Omsorg.

09.05-09.15: Velkommen v/ Ingunn Moser

Administrerende direktør og forstander ved Diakonhjemmet stiftelse

09.15-09.45: Åpningsinnlegg v/ Bård Vegar Solhjell, direktør i Norad, direktoratet for utviklingssamarbeid

Klimautfordringer hopper seg opp. Hvordan står det til med vårt engasjement? Har vi mistet troa?

09.45-10.15: Miljø- og samfunnsaktivismen for vern om skaperverket

Sofasamtale mellom Ella Marie Hætta Isaksen, musiker, skuespiller og aktivist og Elisabeth Nilsen Aas, student diakon og studentprest ved VID vitenskapelige høgskole.

Ella Marie Hætta Isaksen er en samisk musiker, skuespiller og aktivist. Hun har vært aktiv i miljøvernorganisasjonen Natur og Ungdom over flere år. Isaksen var talsperson for aktivistene under demonstrasjonene i Oslo 23. februar–3. mars 2023 i forbindelse med at det var 500 dager siden dommen falt i Fosen-saken. 22. januar ble de 13 aksjonistene frifunnet i Borgating lagmannsrett (her). I sofasamtalen vil temaet dreie seg om relasjonen til naturen sett i et samisk perspektiv og hvilke konsekvenser det har når relasjonen trues.

10.15.10.35:Pause
10.35-11.05: Anno 2025: Hvilken rolle kan kirken ta for å mobilisere til mer engasjement

Tom Sverre Bredal-Tomren, førsteamanuensis, fakultet for teologi og samfunnsvitenskap, VID; 30 års arbeid med klima og bærekraft, tidligere politiker. Var bl a fylkespolitiker og sentral i byggingen av MDG i partiets vekstperiode.

11.05-11.40: Å skape mening blandt de mest utsatte – eksempel fra arbeid i Etiopia og i Vietnam i dialog med Erik Dale

Erfaringer fra prosjektet «Håp i en skog» - Eivind Aalborg, leder av Kirkens Nødhjelp i Etiopia

Kirkeskogene i Etiopia anses å være noen av de mest mangfoldige økosystemene i landet, og er svært viktig å bevare. Eivind Aalborg ser hvordan bevaring av kirkeskogene gir klimahåp i avskoget land.

Klimatilpasning og sosial rettferdighet i Vietnam - Heidi Sandvand Hegertun, generalsekretær i Misjonsalliansen

Hegertun har jobbet som generalsekretær i Misjonsalliansen i tre år, og har en lang bakgrunn fra bistand og utvikling bak seg, blant annet som leder for Innovasjon i Norad.

Heidi Sandvand Hegertun vil deler erfaringer fra feltarbeidet i Vietnam. Gjennom samarbeid med lokale partnere jobber Misjonsalliansen for bærekraftig økonomisk utvikling og klimatilpasning, slik at mennesker i utsatte områder ikke bare overlever – men også får muligheten til å skape en bedre fremtid.

11.40-12.45: Lunsj i atriet

Om å leve i harmoni med naturen - Pilgrimsvandring på Steinerud

12.45-13.10: Fra det økumeniske prosjektet Skaperverk og bærekraft til lokalmenighet og enkeltmennesker, Paul Erik Wirgenes, Sokneprest Ris menighet

Paul Erik Wirgenes ledet styringsgruppa for det tiårige prosjektet «skaperverk og bærekraft». Nå er han sokneprest i Ris menighet. Hvordan berører kirkens klimaengasjement en lokal menighet? Evner vi å gi uttrykke for naturens smerte slik at våre liv kalles til omvendelse og handling – eller taper klimakampen hver gang vi selv må velge mellom eget velbefinnende og en såret jord? Blir mennesker deprimerte og handlingslammede av alle klimameldingene? -eller blir vi motivert til ansvarlig liv og handling?

13.10-13.45: Panelsamtale: Diakonen som breiband - Hvordan transformere bekymring til handling?

Diakoner griper fatt i oppgaver som ingen andre tar, går imellom og sammen med enkeltmennesker bruker naturen som verktøy for å skape endring. 

  • Liv Adams, diakon, Torshov og Lilleborg menighet
  • Signe Myklebust, diakon, Grønland menighet
  • Eilev Erikstein, prostidiakon i Vest-Telemark

13.45-13.55: Pause
13.55-14.50: Parallelle workshops

Det finnes ingen raske løsninger i kampen for miljø og sosial rettferdighet. I våre fire workshoper får deltakerne mulighet til å høre og dele hva som motiverer til engasjement og hva som gir kraft til å holde ut. Workshopene går parallelt og du kan delta på én workshop.

  1. Utekirke – Bærekraft for barn og unge (Anne Helen Bishop, St. Hanshaugen Sokn)
    Anne Helene Bishop er diakonimedarbeider i St.Hanshaugen Sokn i Oslo og masterstudent i diakoni ved VID/MF. I sitt arbeid har hun fokus på barn og unge i området rundt Lovisenberg. Hun er også prosjektansvarlig for Klubb10+ og konseptet Utekirke. Anne Helene har en BA i utviklingsstudier og pedagogikk og lang erfaring fra arbeid med barn og internasjonal diakoni.
     
  2. Klimagrupper – Hvordan kan vi holde ut sammen? Knut Ivar Bjørlykhaug, VID, fakultet for helsefag.
    Knut Ivar Bjørlykhaug har en doktorgrad i sosialt arbeid og sosialpolitikk og er førsteamanuensis ved fakultet for helsefag ved VID (campus Oslo). Han er fra Nordvest-Norge og har jobbet som sosionom i psykisk helsefeltet i mange år, klinisk og akademisk. Temaer sosial ulikhet i helse, klimaendring, naturtap, helse og følelser i klimakrisens tid forfølger hans arbeider.
     
  3. Kirken og miljølære - Hva vil kirken lære barn og unge i klimakrisen? 
    Tom Sverre Breda-Tomren (VID, fakultet for teologi og samfunnsvitenskap, Stavanger)Tom Sverre Bredal-Tomren, førsteamanuensis, fakultet for teologi og samfunnsvitenskap, VID; 30 års arbeid med klima og bærekraft, tidligere politiker. Var bl a fylkespolitiker og sentral i byggingen av MDG i partiets vekstperiode.
     
  4.  Klimaendringer, helse og mikrober Knut Henrik Spæren, overlege og Gudmund Johnsen Wisløff, diakon (Diakonhjemmet sykehus)
    Knut Henrik Spæren er spesialist i infeksjonsmedisin og smittevernoverlege ved Diakonhjemmet sykehus. Gudmund Johnsen Wisløff er sykehusdiakoni ved Diakonhjemmet sykehus og medlem i Diakonifaglig råd for Diakonhjemmet sine virksomheter siden 2020.

14.50-15.00: Felles avslutning

Erik Dale og Sindre Skeie binder helheten sammen med korte ord og musikk

Om bidragsyterne 

Bård Vegar Solhjell

Solhjell har bred erfaring fra politikk bl a som tidligere stortingsrepresentant, statsekretær, kunnskapsminister og senere utviklingsminister. I 2017 gikk han ut av politikken, ble generalsekretær i norske WWF, Verdens Naturfond i 2018. Han er direktør i Norad, siden 2020. Norad jobber for å nå målene for norsk utviklingspolitikk og å fremme bærekraftig utvikling.

Elisabeht Nilsen Aas

Jeg har jobbet som høgskolelærer ved KUN fra oppstarten i 1998 og til 2003. Siden har jeg jobbet som studentdiakon og nå også studentprest ved VID vitenskapelige høgskole. Tidligere erfaring er som sykepleier og diakon både i Oslo, Bodø og Tromsø. I Bodø jobbet jeg ved bispedømmekontoret som diakonirådgiver og inngikk i biskopens stab. Et viktig arbeid har vært samtaler med studenter om livet i sin alminnelighet, miljøarbeid, kulturrefleksjon og kursleder i VIVAT som jobber med blant annet førstehjelpskurs ved selvmordsfare.

Sindre Skeie

Sindre Skeie er prest, forfatter, musiker og ph.d.-student. Menneskets forhold til naturen er et gjennomgående tema i mange av hans tekster. Eksempelvis skildrer boken Lysninger (2021) hvordan økosorg kan oppleves, og barnekorverket Sommerdrømmen (2023, musikk av Trond Gilberg) er tenkt som en kristen naturmystikk, uttrykt gjennom sang.

 

Liv Adams er diakon i Torshov og Lilleborg menighet. Her er hun grønn kontakt, og har vært sentral i å utvikle Torshov kirkehage. Hun har tidligere jobber blant annet for Kirkens Nødhjelp, Frelsesarmeen i Ghana og som feltsjef for Kulturstudier i Ghana med faget global miljøforvaltning.

Signe Myklebust

Signe Myklebust er diakon i Gamlebyen og Grønland menighet og har også lang fartstid som diakon i Drammen. Hun er en aktiv nettverksbygger som evner å se muligheter, styrke frivillighet og initiere prosjekter og møteplasser i lokalsamfunnet - deriblant Sofies hage ved Fjell kirke. Hun sitter i Råd for klimaspørsmål i Spir, Profesjonsforbundet for prester, diakoner, kateketer og pedagoger. 

Eilev Erikstein

Eilev Erikstein er født 1960 og bosatt i Dalen. Han er utdannet sjukepleier og diakon ved Diakonhjemmet i 1987. Fra 1987-90 var han sjukepleier på Gaustad Sykehus. Siden 1991 er han prostidiakon i Vest- Telemark. I 2009 utgav han sammen med kollega Ivar Solbu boken «Med andre ord – en inspirasjonsbok om diakoni».

Paul Erik Wrigenes

Paul Erik Wirgenes ledet styringsgruppa for det tiårige prosjektet«skaperverk og bærekraft .» Nå er han sokneprest i Ris menighet. Hvordan berører kirkens klimaengasjement en lokal menighet? Evner vi å gi uttrykke for naturens smerte slik at våre liv kalles til omvendelse og handling – eller taper klimakampen hver gang vi selv må velge mellom eget velbefinnende og en såret jord? Blir mennesker deprimerte og handlingslammede av alle klimameldingene? -eller blir vi motivert til ansvarlig liv og handling?