– Hvem har dere fått med dere så langt?
– Diakonhjemmet stiftelse og VID vitenskapelige høgskole deltar sammen med andre organisasjoner og bedrifter som vil oppfordre sine ansatte til å delta. Universitetet i Oslo, Akademikerne, Utdanningsforbundet, Den norske kirke, DNT, Finn.no, Innovasjon Norge, Telia, Schibsted, Naturvenforbundet, Fri, Vy, Flytoget, Storebrand og mange mange flere.
– Hvordan startet ditt personlige miljøengasjement?
– Jeg har vokst opp i et hjem hvor ivaretagelse av naturen og lavt forbruk alltid har vært viktig. Men det er faktisk ikke før nylig at jeg har tatt alvoret i klimakrisen innover meg. Det er kanskje litt naivt, men sånn er det. Jeg leste en bok som gjorde meg ordentlig redd for mine barns fremtid, det var da det traff meg i magen.
– Sånn tror jeg det er for mange, at de intellektuelt har forstått alvoret, men at det likevel har virket fjernt og uhåndgripelig. Det er en eksistensielt helt ny opplevelse for meg å være redd for fremtiden til mine egne barn. Da blir det vanskelig å slippe saken. Tilfeldighetene skulle ha det til at jeg fikk anledning til å være med å skape Klimabrølet. Det har vært en svært lærerik og morsom prosess.
– Og nå er jeg fortsatt redd, men også stolt over at jeg ikke bare skyver uroen unna, men faktisk prøver å ta ansvar. For dette er ikke en uro vi skal forsøke å dempe, men ta på det største alvor. Og det klarer vi i mye større grad om vi står sammen og om vi har det gøy underveis. I dette er det masse spennende psykologi. Hvordan skape en ramme som gjør at folk klarer å forholde seg til alvoret og henter frem sine kreative evner, istedenfor å bli handlingslammet. Det mest fantastiske med å være med og lage Klimabrølet er hvor mange enkeltmennesker, organisasjoner og bedrifter som ønsker å bidra. Det gir håp. Tenk så mye ressurser det finnes i samfunnet.
– Hva betyr det at Diakonhjemmet oppmuntrer til å delta i Klimabrølet?
– Det betyr noe at alle aktører i samfunnet deltar. Skal vi bevare velferdssamfunnet må vi mobilisere til en massiv dugnad. Stiftelsen Diakonhjemmet tar ansvar som en samfunnsaktør og gir ansatte en mulighet til å oppleve en magisk dag og til å påvirke den alvorlige situasjonen vi er i.
Klimabrølet foregår dagen etter vår egen Miljødag på Diakonhjemmet. Her kan du se programmet for Klimabrølet i Oslo 30. august.