Veldig mange var innom utstillingen under Olavsfest i Trondheim i juli i fjor. De neste ukene skal den vises i Holmsbu og i Bodø.

Veldig mange var innom utstillingen under Olavsfest i Trondheim i juli i fjor. De neste ukene skal den vises i Holmsbu og i Bodø.

Diakoniutstillingen til Holmsbu og Europeisk Kulturhovedstad/Bodø

Utstillingen «Gi oss en drøm vi kan tro på. En fotoutstilling om diakoni» fortsetter sin reise rundt i landet. I fjor ble den vist på Rådhusplassen i Oslo, under Olavsfest i Trondheim, i Andebu og ved Diakonhjemmet. Fra 26. mai stilles den ut i Holmsbu i Hurum, og fra 15. juni er den del av programmet for Europeisk Kulturhovedstad , som i år er Bodø.

Bakgrunnen for prosjektet er at mange ikke vet hva diakoni er. Derfor har seks diakonale organisasjoner samarbeidet om et fotoprosjekt med sterke historier, og forfatter Lars Saabye Christensen har skrevet en salme til utstillingen.

– Det er første gang diakonale organisasjoner samarbeider på denne måten. Vi er seks fotografer som tror at bilder kan fortelle noe om hva diakoni er. Vi vil gjøre begrepet diakoni mer synlig og forståelig, og ønsker å vise hva slikt arbeid kan være, sier Pål A. Berg, prosjektleder og en av fotografene.

Saabye Christensen skrev en salme til prosjektet

– Til denne fotoutstillingen ønsket vi å ha en forfatter som kunne skrive en «himmel» over bildene, og gi bildene en ekstra dimensjon. Det var derfor fantastisk da Lars Saabye Christensen syntes dette var et fint prosjekt, fikk se alle bildene, og kom tilbake med beskjeden om at han måtte skrive en salme til dette fotoprosjektet, sier Pål A. Berg.

Her er de seks prosjektene:

Kirkens Bymisjon følger kvinner med bakgrunn fra ulike kulturer på et sykkelkurs, der folk som har hatt tøffe liv i rus og kriminalitet er instruktører. Fotograf: Torstein Ihle.

Frelsesarmeen følger innsatte gjennom et retreat-tilbud i Halden fengsel. Retreaten er åpen for alle innsatte, uavhengig av religion. Rammen under retreaten er bønn, bibeltekster og messer. Fotograf: Mette Randem.

Kirkens Nødhjelp følger ukrainske flyktninger som tar farvel med familiemedlemmer på grensen. Kirkens Nødhjelp gir mat, vann og husly til mennesker på flukt. Fotograf: Håvard Bjelland

Stiftelsen Signo følger Oda, elev ved Signo grunn- og videregående skole, til konfirmasjon i Tomaskirken, Signos egen sansekirke. Undervisningen foregår på tegnspråk. Fotograf: Elisabeth Moe

Den norske kirke følger flyktninger og innvandrerkvinner som inviteres til kvinnekvelder for å bli kjent med hverandres ulike kulturer og religioner. Fotograf: Malin C. Longva

Diakonhjemmet følger pasienters møter med ansatte på to avdelinger ved Diakonhjemmet sykehus. Institusjonen står daglig i en to tusen år gammel tradisjon som utfordrer ansatte til omsorg og behandling av mennesker i nød. Fotograf: Pål A. Berg

Ressursside om utstillingen

Hvis du ønsker å lese mer om prosjektet har vi samlet utstillingskatalog, bilder fra steder utstillingen har besøkt, en liste over medieomtaler av utstillingen, en beskrivelse av hvordan vi har arbeidet med prosjektet - i tekst og bilder, og gjengitt noen av de mange tilbakemeldingene vi har fått fra publikum.

Spørsmål, reaksjoner og henvendelser om dette fotoprosjektet - kontakt prosjektleder Pål A. Berg, kommunikasjonssjef Diakonhjemmet Stiftelse.