Dokumentasjon i livets sluttfase

Dokumentasjon i livets sluttfase

Diakonhjemmet Omsorg og VID samarbeider om å bedre dokumentasjonen av sykepleie i livets sluttfase. I dette prosjektet knyttes sykepleieutdanning, opplæring på sykehjem og forskning sammen. Prosjektet startet i høst.

Pasientgruppen som blir tildelt sykehjemsplass har et mer komplekst sykdomsbilde og er ofte alvorlig syke ved overflytting. Det krever god oppfølging og dokumentasjon for å sikre kontinuitet i pleien av de sykeste av beboerne våre. Dette tas det nå tak i på Diakonhjemmet, hvor VIDs sykepleiestudenter samarbeider med sykehjemmene i Diakonhjemmet Omsorg om et kvalitetsutviklingsprosjekt. Målet er å systematisere og forbedre dokumentasjon av sykepleien til beboere på sykehjem i livets sluttfase.

Et samarbeidsprosjekt

Det er innvilget økonomisk støtte fra VID til dette samarbeidet mellom VID og Diakonhjemmet Omsorg. I tredje studieår går sykepleiestudentene ut i praksis, hvor de blant annet skal gjennomføre en kvalitetsutviklingsprosess der de er utplassert. Studentene kan velge mellom ulike fordypninger innen temaet palliasjon, som f.eks. smerte, ernæring eller eksistensiell omsorg. Studentene skal sammen med praksisveileder og kvalitetsrådgiver på sykehjemmene også forberede et opplæringsprogram om temaet, og bruke dette til kompetanseutvikling av ansatte ved de sykehjemmene hvor de er i praksis. For Diakonhjemmet Omsorg blir det en svært nyttig synergi i prosjektet, når sykepleiestudenter møter ansatte på sykehjemmene med mål om konkret kvalitetsforbedring gjennom et felles faglig fokus, forteller prosjektkoordinator Tania Cecilie Nome. I tillegg til at prosjektet skal gi en ekstra dimensjon og styrke i utdanningen og ansattes kompetanse, er det et mål at sykehjemmene og høgskolen skal samarbeidet enda tettere.

Forskning på prosjektet

I forlengelsen av aktiviteten som foregår i studentenes praksisperiode, knyttes det også forskning til dette samarbeidet. Høgskolelektor og emneansvarlig ved VID, Nina Rustad, forteller at det skal etableres fokusgrupper hvor både ansatte praksisveiledere og studenter skal intervjues. Målet med fokusgruppene er å kartlegge studentenes og ansattes erfaringer med å delta i dette felles kvalitetsutviklingsprosjektet. På bakgrunn av informasjonen som hentes inn, planlegges det å skrive en forskningsartikkel om kvalitetsforbedring i praksis innen temaet palliasjon. Håpet er at forskningen skal kunne føre frem til forbedret dokumentasjon av palliasjon.

Et spennende prosjekt å følge

Hva studentene tar med seg av kunnskap fra prosjektet og de ansatte tar med videre i arbeidet på sykehjemmet kan være interessant å følge. På grunn av den økonomiske støtten som prosjektet har mottatt, følges studentene opp med ekstra veiledning underveis. Håpet er derfor at man ser at erfaringene tas i bruk, både i bacheloroppgaver og i arbeidet i sykehjemmene.