Liv Wergeland Sørbye

Liv Wergeland Sørbye

Fra egen bolig til et moderne bofelleskap

Nedstengning som følge av pandemien mars 2020 traff de eldre ekstra hardt. Eneboende ble fysisk isolert fra familie og venner. De fleste var sterkt knyttet til hjemmet sitt, men både pårørende og de eldre følte seg utrygge.

Professor emerita Liv Wergeland Sørbye har skrevet et essay om eldres erfaringer ut fra en studie hun gjordet i 2021.

Les hele essayet: Fra egen bolig til et moderne ­bofelleskap, side 40-45 i Geriatrisk sykepleie 01 - 2022

SAMMENDRAG:

Tiden var inne for å flytte til en omsorgsbolig. Hvordan ble det?

Essayet omhandler oppstarten av et leilighetskompleks med 124 boenheter (Omsorg+). Leilighetene er tilpasset eldre som ikke trenger sykehjemsplass, men som har utfordringer med å bo i egen bolig. Hensikten med studien var å beskrive hvordan de eldre opplevde livet i sitt nye hjem.

Essayet bygger på en screeningundersøkelse og samtaler med 20 beboere som hadde underskrevet samtykkeerklæring våren 2021. Alderen var i snitt 82,6 år for kvinner og 81,2 år for menn. De fleste 16 (80 %) hadde en eller flere kroniske lidelser. Sju (35 %) hadde behov for hjelp til kroppsvask og dusj. Tre (15 %) av informantene hadde opplevd øyeblikkelighjelpsituasjoner.

Opplevelsen av trygghet og fellesskap var viktig for mange som hadde opplevd isolasjon og ensomhet i året som var gått. I bofelleskapet var det en husvert tilstede hele døgnet. Det var tilrettelagt med fellesareal med kafeteria og sittegrupper. Beboerne var selv aktive på musikk- og kulturarrangementer. Det var også lagt til rette for utendørs aktiviteter og innendørstrening. Flere var ambivalente rundt flytteprosessen. Det var vondt å skille seg fra ting de var glad i. For mange var det avgjørende at pårørende tok initiativ til omsorgsboligen.