Pressemelding: Europeiske kirker og diakonale organisasjoner retter oppmerksomheten mot prekariatet

Pressemelding: Europeiske kirker og diakonale organisasjoner retter oppmerksomheten mot prekariatet

Eurodiaconias årlige konferanse og generalforsamling 2017 åpnet i dag i Oslo, med opp mot 90 deltakere fra kirker og diakonale organisasjoner som yter helse- og sosialtjenester i 34 forskjellige land.

Dette årets generalforsamling gir anledning til å reflektere over utfordringene som knytter seg til det økende antallet mennesker som lever under prekære forhold, og polariseringen av samfunnet. Utfordringene kommer til uttrykk på mange måter, og er knyttet til både arbeid, finansiering av velferdstjenester, menneskerettigheter og identitet og verdier. Når samfunnsveven svekkes, kan diakonale aktører spille en viktig rolle i å gjenopprette sosialt samhold.

En tydelig stemme

Som kirker, ideelle organisasjoner og tjenesteytere forankret i kristen tro, er Eurodiaconias medlemmer levende opptatt av uroen og sårbarheten som utgjør en stadig større trussel mot samfunn over hele Europa. Eurodiaconias medlemmer arbeider daglig for sosial rettferdighet, og anerkjenner alle menneskers verdi, uavhengig av sosial, økonomisk eller religiøs status, og kjemper for alt som binder oss sammen som samfunn.

I sin åpningstale uttrykte styreleder Carla van der Vlist (bildet): «Under denne generalforsamlingen vil vi ikke miste av syne at mennesker lever under prekære forhold. Det er nettopp derfor vi er her, for å bli en enda tydeligere stemme i kampen for sosiale og økonomiske strukturer som gir mulighet for å leve et verdig liv. Vi fortsetter å støtte alle som bruker sine evner til å skape et sterkere og mer rettferdig samfunn for alle europeere, med mindre fattigdom, ulikhet og isolasjon.»

Programmet

Programmet går over tre dager. Etter åpningsgudstjenesten og innledningsmøtet vil deltakerne få anledning til å bli med på programposter ledet av medlemmer og samarbeidspartnere, hvor prekære levekår belyses med ulike utgangspunkt, inkludert migrasjon, populisme og diakoni og helse. Et voksende prekariat rommer også samfunnsmessige farer, og derfor vil programmet gi deltakerne anledning til å besøke syv forskjellige tiltak som vertskapsorganisasjonene Diakonhjemmet og Kirkens Bymisjon driver på ulike steder i Oslo, for å få en bedre forståelse av hvordan sosial- og helsetjenester i og rundt Oslo drives for å tjene de mest sårbare.

Offisiell uttalelse

Eurodiaconia er et nettverk av europeiske organisasjoner som arbeider for et Europa av solidaritet, likeverd og rettferdighet. Våre 46 medlemmer i 32 land er kirker og ideelle organisasjoner forankret i kristen tro og med et utstrakt diakonalt arbeid.

En offisiell uttalelse forventes fra Eurodiaconia ved det avsluttende møtet 22. juni, som er den siste dagen av generalforsamlingen.

Den internasjonale pressemeldingen på Eurodiaconias nettsider